piątek, 20 września 2013

Snickers'owe crepes


Klasyczne, pachnące, francuskie, chrupiące i cieniutkie naleśniki crepes. 
A w środku prawdziwa gratka dla czekoholików i fanów masła orzechowego - nadzienie jak ze znanego batonika Snickers. 
Słodkie, idealne na deser lub śniadanie. Dla przełamania smaku, doskonale komponują się z jogurtem i świeżymi owocami. 


Składniki na około 10 naleśników średniej wielkości:

½  szklanki mąki pszennej
85 ml zimnego mleka (1/3 szklanki)
85 ml  zimnej wody (1/3 szklanki)
2 średnie jajka
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
Olej/masło do smarowania patelni
Dodatkowo:
Nutella
Masło orzechowe (najlepiej crunchy)
Do podania: Ulubione owoce, jogurty, sosy, dżemy.


Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). 
Wstawić do lodówki na około 15-20  minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze), lub smażyć od razu, na lekko natłuszczonej patelni (możemy ją co jakiś czas przecierać papierem ręcznikowym zwilżonym tłuszczem). 
Wlewamy nieduże porcje ciasta i  smażymy, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.



Na gotowych naleśnikach rozsmarowujemy po dużej łyżce masła orzechowego oraz Nutelli.
Podajemy z dodatkami wedle uznania.




Smacznego!



Zielnik Kuchenny 2013

10 komentarzy :

  1. No faktycznie jak Snickers :D Prawdziwa gratka dla każdego wielbiciela słodkości. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm, taka rozpusta z samego rana to coś, co lubię! świetne te naleśniki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. w sam raz na miłe rozpoczęcie łikendu! :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś było można kupić snickersa w słoiku, jak ja za nim tęsknie! chlip, chlip.

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie nadziane ;) moje smaki ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nadzienie bardziej mi podpasowało aniżeli naleśniki (. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly