poniedziałek, 3 czerwca 2013

Ryż na mleku z konfiturą, czekoladą i cynamonem

Niektórym pewnie ta propozycja śniadaniowa, która jest tak pyszna, że traktuje ją od tego momentu również jako deser, przypomni smaki dzieciństwa. Jeśli tak, to naprawdę warto do nich wrócić i powspominać chwilę, a najlepiej zrobić to zajadając się tymi pysznościami ;)

 Składniki na jedną porcję:

Ryż (4 spore łyżki - około 50 g)
Mleko (około 350 ml)
Cukier/słodzik/miód - według uznania
Do podania: co kto lubi ;)
Konfitura ze skórki pomarańczowej
Gorzka czekolada
Cynamon

Ryż zalewamy połową naszego mleka i gotujemy na średnim ogniu co chwilę mieszając, aż płyn odparuje.
Zmniejszamy gaz i uzupełniając systematycznie mleko oraz bardzo często (lub cały czas) mieszając aby nie przywarł, gotujemy tak długo, aż ryż będzie mięciutki. 
Jeśli chcemy możemy dosłodzić ryż przy dodawaniu ostatniej porcji mleka.

Ugotowany ryż przekładamy do miseczki, dekorujemy konfiturą, startymi wiórkami czekolady, posypujemy cynamonem i szybko jemy, pilnując aby nikt nam go nie ukradł, ponieważ ma obłędny smak oraz zapach roznoszący się po całym domu ;)





Kolacja w czasie sesji!
 Ostatnie kuszenie

10 komentarzy :

  1. Konsystencję ma idealną, więc o smak się nie boję. Mam ochotę na taki pudding na kolację... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) i faktycznie mi osobiście kojarzy się z dzieciństwem kiedy mamy właśnie taki ryż na mleku nam gotowała, ale częściej na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapomniałam o ryżu na mleku!
    Pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ryż na mleku zawsze kojarze z dziecinstwem , pyszny jest !

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno nie jadlam ryz na mleku :) przepis swietny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! przypomina mi deser, którym częstowano mnie ostatnio na nocy muzeów. Miałam wypróbować, a zapomniałam :) Dzięki za przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej, nominuję Cię do Liebster Award , więcej info tutaj:

    http://dietetkowo-przerobkowo.blogspot.com/2013/06/budyniowa-owsianka-z-gorzka-czekolada-i.html

    OdpowiedzUsuń
  8. oszaleć można widząc takie pyszne przepisy i zdjęcia :)) poproszę troszkę do domu:))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile mniej więcej minut gotowałaś ryż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do 15 minut na malutkim ogniu, stale mieszając by się nie przypalił ;)

      Usuń

Printfriendly