czwartek, 6 czerwca 2013

Dietetyczne muffiny serowo-szarlotkowe

Wykonane bardzo szybko i spontaniczne, zdrowe, szarlotkowo-sernikowe, a przy tym pyszne - muffinki ;)
Polecam wszystkim łasuchom na  tzw. "słodyczowego głoda" ;) 

 Składniki (około 8 muffinek):

60g płatków żytnich lub owsianych - użyłam mieszanki
40g otrąb pszennych
1 łyżka siemienia lnianego
100g białego, chudego sera
około 150ml mleka 0% (+/- w zależności od konsystencji ciasta)
1 jajko
1 duże jabłko (u mnie 150g bez środka)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
dowolny słodzik do smaku (opcjonalnie) - użyłam 8 tabletek słodzika
Dodatkowo: produkty do dekoracji - użyłam płatków owsianych, płatków Cini Minis, cynamonu i posiekanych części pozostałego jabłka.
Do "środka" ciasta można również dodać rodzynki lub inne daktyle.


Piekarnik nagrzewamy do 180*C.

Do miski wrzucamy płatki, otręby, proszek do pieczenia i mleko. Odstawiamy do namoczenia i zmięknienia płatków na około 15 min. 

Do miski wbijamy jajko, dodajemy pokruszony ser biały, siemię lniane, cynamon, pokrojone w kostkę (około 1x1 cm) jabłko i słodzik. Wszystko razem mieszamy do połączenia się składników. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka.




Masę rozkładamy do foremek, dekorujemy według uznania i pieczemy około 20-25 min - najlepiej do prawie suchego patyczka (ser oraz jabłko mogą zostawiać mokre smugi). 

Smacznego! ;)







Zielnik Kuchenny 2013

6 komentarzy :

  1. Pysznie wyglądają ! Tylko to simie lniane... można pominąć ?

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne muffinki, uwielbiam szarlotkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne muffinki :) pewnie pięknie pachną podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale świetne! strach tylko, że jak wyjdą tak pyszne w smaku jak wyglądają to pochłonę wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly