środa, 29 maja 2013

Nominacja Liebster Award


Niezwykle pozytywnym elementem dnia dzisiejszego było odebranie maila, z którego wyczytałam o nominacji do konkursu Liebster Award.

Nominację otrzymałam od Moniki, która prowadzi bloga RealRecipes Cooking

Jedyne co mogę powiedzieć to to, iż naprawdę się nie spodziewałam, że ktoś może docenić w ten sposób moją małą-wielką pasję, więc jestem naprawdę zaskoczona i bardzo, bardzo dziękuję.
Daje mi to wielką motywację i "kopa" do dalszych kuchennych działań oraz poszukiwań, a nawet eksperymentów, a ponadto sprawia wielką radość. Dziękuję! ;)

W rozwinięciu znajduje się kilka słów o konkursie, jego zasadach oraz moje pytania i odpowiedzi na konkursowe pytania ;)

Kilka słów o konkursie:
,,Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”



Odpowiedzi na pytania od Moniki:

1. Pierwsze wspomnienie kulinarne… ?
Zdecydowanie uczęszczanie na "Zajęcia gotowania" do Domu Kultury, kiedy byłam w Szkole Podstawowej i które wspominam bardzo miło ;)

2. Największa porażka w kuchni… ?
Myślę, myślę i nic. Nic co bym pamiętała na zamierzchłe czasy ;) Ale ostatnio piekąc beze wyłączyłam ją, kiedy była jeszcze surowa w środku. Na szczęście szybko się zorientowałam i udało mi się uratować całą sytuacje, która jednak zafundowała mi tyyyyyyyle nerwów i stresu. 

3. Pierwsze danie jakie zrobiliście… ?
Niestety nie jestem w stanie sobie przypomnieć. Pewnie jakieś ciasto pod pilną kontrolą mamy i ciągłym pytaniem "A jak...?" ;)

4. Ulubiona zupa… ?
Uwielbiam Zupę Jabłkową z grzankami  mojej mamy
Ale czy ulubiona? nie jestem pewna. Jest tak wiele pysznych zup, a mając mamę z tak wspaniałym talentem do gotowania, aż zabrakło by mi miejsca na wymienienie ich wszystkich. 

5. Odważylibyście się zjeść szarańczę/mrówki/inne „robaczki”… ?
Prawdopodobnie nie, wolę zostawić dla tych odważniejszych, aby mieli więcej ;)

6. Danie, które najbardziej zapadło Wam w pamięci… ?
Od kiedy na jednej z imprez biznesowych mojej mamy, jeszcze jako dziecko spróbowałam pieczonych/smażonych/grillowanych (nie pamiętam:)) pieczarek, ich smak i wygląd pamiętam do dziś. Dziś pewnie ilość oleju, która się w nich znajdowała zdecydowanie by mnie od nich odepchnęła ale wtedy strasznie mi one smakowały i utkwiły w mojej pamięci do dziś. 


7. Kogo lubicie najbardziej ze świata kulinarnego show-bizu… ?
Szczerze powiem, że się nim nie interesuje. Czasem oglądam programy kulinarne, doceniam talent i prace tych osób ale to za mało by mieć faworyta.

8. Najbardziej lubicie w kuchni… ?
Ład, przestrzeń do pracy i porządek. A zaraz potem powinna być dobrze wyposażona w kuchenne przyrządy oraz zapas produktów z różnych zakątków świata. I mogłabym w niej zniknąć ;)


9. Co najbardziej lubicie jeść… ?
Pytanie łatwe lecz wyczerpujące, ponieważ odpowiedź na nie mogłabym kontynuować i kontynuować ;) Uwielbiam bardzo ostre dania orientalne, które są w mojej rodzinie dosyć częstym gościem ze względu na pochodzenie części jej członków. Kocham kuchnie Włoską - pizzę, makarony, wszystko!, wszelakie desery, ciasta i słodkości oraz z pozoru banalne warzywa i owoce, z których tak łatwo czerpać przyjemność jedzenia. Trudno mi wybrać, a nawet wypisać wszystkie moje "smaki" więc odpowiedź NIE jest pełna ani wyczerpująca ;)


10. Dieta czy ćwiczenia… ? :->
Zdecydowanie jedno i drugie, najlepsze rozwiązanie ;) 


11. Przepisy z Internetu czy z książki kucharskiej… ?
Z internetu łatwiej i szybciej, to chyba wiemy wszyscy, lecz czasem przyjemnie jest zagłębić się i poszperać w starych, zakurzonych książkach kucharskich i znaleźć ciekawe przepisy, o których dawno zapomnieliśmy. Jeśli chodzi o książki kucharskie wydawane teraz - często zawierają fajne i inspirujące przepisy, jednak większość z nich znajduje się już w sieci, dlatego na co dzień wybieram internet ;)


Nominowane przeze mnie blogi:
(kolejność przypadkowa ;))
○ Bee Sweet
  

A oto moje pytania: 

1. Kto jest Twoim "Kuchennym Autorytetem"/inspiracją?
2. Czy od kiedy zacząłeś/zaczęłaś rozwijać swoją pasję gotowania zmieniły się Twoje nawyki żywieniowe? 
3. Moje ulubione przyprawy to... ?
4. Mój największy kuchenny eksperyment to... ?
5. Jak wyobrażasz sobie swoją wymarzoną kuchnie?? 
6. Czy i jak zwracasz uwagę na jakość oraz pochodzenie wykorzystywanych przez Ciebie produktów?
7. Jakie produkty wykorzystujesz w kuchni najczęściej?
8.  Jakie jedzenie lubiłeś/lubiłaś najbardziej jako dziecko, a jakie teraz? (określone dania/kuchnia z określonego zakątka świata)
9. Co najbardziej lubisz przyrządzać? 
10. Danie, które najbardziej zapadło mi w pamięć to... 
11. Czym jest dla Ciebie gotowanie?

Jeszcze raz bardzo dziękuję za nominację do konkursu, a nominowanych blogerów zapraszam do wspólnej zabawy!


6 komentarzy :

  1. Wow! Dziękuję pięknie!:))) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uch też bym robaków nie zjadła - a fee!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje bardzo za nominacje i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki :) niebawem napiszę coś o sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wyróżnienie :) Ale ponieważ już propagowałem ze swojej strony Liebstera to pozwolę sobie odpowiedzieć w komentarzu :)

    1. Kto jest Twoim "Kuchennym Autorytetem"/inspiracją?

    Całe mnóstwo osób :) Uwielbiam Gordona Ramsaya za wiedzę i perfekcję, Hestona Blumenthala za dociekliwość i szukanie najlepszych smaków, Davida Lebovitza za perfekcyjne wyczucie smaku, Karola Okrasę i Adama Chrząstowskiego za nowoczesną kuchnię polską, Roberta Makłowicza za pasje i wiedzę historyczną... itd :)

    2. Czy od kiedy zacząłeś/zaczęłaś rozwijać swoją pasję gotowania zmieniły się Twoje nawyki żywieniowe?

    Jasne że tak, jem lepiej i bardziej świadomie, minus taki że co pójde gdzieś zjeść to przeszkadzają mi braki na które wcześniej nie zwróciłbym uwagi

    3. Moje ulubione przyprawy to... ?

    Chili :D Rozmaryn, bazylia to najczęściej używane

    4. Mój największy kuchenny eksperyment to... ?

    Wszystko co robię :D Wiekszość produkcji to nowe nieznane wcześniej smaki

    5. Jak wyobrażasz sobie swoją wymarzoną kuchnie??

    Dużo blatu, idealnie wyspa, i zastęp pomywaczy na praktykach :D

    6. Czy i jak zwracasz uwagę na jakość oraz pochodzenie wykorzystywanych przez Ciebie produktów?

    Jasne :) Głównie na świeżość i kiedy się da to kupowane u lokalnych producentów ale bez popadania w paranoję ;)

    7. Jakie produkty wykorzystujesz w kuchni najczęściej?

    Na pewno makaron, boczek, rukolę, sery i WINO - to ostatnie dość zgubne bo kieliszek do potrawy a reszty nie wyrzucę

    8. Jakie jedzenie lubiłeś/lubiłaś najbardziej jako dziecko, a jakie teraz? (określone dania/kuchnia z określonego zakątka świata)

    Dawniej to kuchnię polską z owsianka jako daniem głównym a obecnie włoską, lubię też węgierską i meksykańską ze względu na pikantność

    9. Co najbardziej lubisz przyrządzać?

    Pasta ;) A poza tym nieznane mi wcześniej rzeczy lub te które udało mi się skosztować i chcę odtworzyć smak sam

    10. Danie, które najbardziej zapadło mi w pamięć to...

    Pierwszy prawdziwy gyros

    11. Czym jest dla Ciebie gotowanie?

    To już jest pytanie prawie o sens życia ;) No jakbym miał szczerze napisać to wyjdę na obżartucha

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly