Według mnie - sałatka
idealna. Wspaniały pomysł na obiad czy kolację, dodatek do potraw z grilla lub
przystawkę na imprezę. U mnie w domu produkowana ilościami hurtowymi ;] Możemy ją dodatkowo posypać uprażonymi
nasionami lub podać w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym.
Składniki [ilość produktów
według uznania]:
Sałata lub mix sałat
Czerwona cebula
Pomidorki koktajlowe
lub zwykłe
Świerzy ogórek
Jajka ugotowane
Ser feta
Ulubione kiełki
Piersi z kurczaka lub
indyka
Cieciorka
[opcjonalnie]
Nasiona dyni, sezamu
lub słonecznika [opcjonalnie]
Sos:
Sok z cytryny
Woda
Musztarda
Czosnek
Sos sałatkowy
koperkowo-ziołowy np. Knorr
Ulubione zioła
Sól, pieprz
Marynata do mięsa:
Sok z cytryny
Musztarda
Czosnek
Chili [sypkie i w
płatkach]
Miód
Ulubione zioła
Sos sojowy
Sól, pieprz
W miseczce mieszamy
wszystkie składniki marynaty, tak aby powstał gęsty sos z dużą ilością czosnku,
miodu oraz chili. Mięso, pokrojone na kawałki, wrzucamy na patelnię teflonową i
zalewamy sosem/marynatą. Smażymy do momentu w którym kurczak będzie gotowy.
Warzywa dokładnie
myjemy. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki na pół, ogórki w plasterki a jajka na
ćwiartki. Sałatę układamy na talerzu, dodajemy cebulę, odsączoną cieciorkę,
pomidorki, ogórka, kiełki, jajka, ser feta oraz kawałki kurczaka.
W miseczce
przygotowujemy sos do sałatki: wyciskamy sok z cytryny, dodajemy czosnek,
musztardę sól, odrobinę pieprzu, odrobinę zawartości sosu koperkowo-ziołowego i
ulubione zioła. Do sosu dolewamy wodę (lub oliwę).
Ułożone na talerzu
produkty polewamy sosem na chwilę przed podaniem.
Wygląda pysznie :)))) Pasuje nawet do mojej diety, na pewno spróbuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://psycho-ciacho.blogspot.com/