niedziela, 17 marca 2013

Cytrynowe cupcakes z malinami i żurawiną


Zdecydowanie polecam, cupcakes wart grzechu ;) Przecieranie kolejnych kuchennych szlaków uważam za wyjątkowo udane. Dość szybkie w wykonaniu, z aromatyczną nutą cytryny z dodatkiem pysznych malin i żurawiny, a do tego lekki orzeźwiający krem ;) 

Składniki na 12 dużych cupcakes:

Masło (60 g)
Mąka pszenna (200 g)
Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
Soda oczyszczona ( ½ łyżeczki)
Cukier (130 g drobnego cukru) – w zależności od tego jak słodkie lubimy wypieki, ja dałam około 100 g
Skórka otarta z 1 i ½ cytryn
Sok z 1 cytryny
Mleko (około 120 ml) np. 0%
Jajko (1 duże)
Maliny (150 g) - dodałam mrożone
Suszona żurawina (duża garść) – zależy od naszych upodobań

Mój pomysł na krem:
Śmietana 36% (200ml) – użyłam Piątnicy
Skórka otarta z ¾ cytryny
Sok z cytryny (według uznania)
Cynamon (spora szczypta)
Żelatyna rozpuszczona w wodzie (ok. 1,5 łyżeczki)
Cukier puder (według uznania)

Masło roztapiamy i odstawiamy do ochłodzenia. W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i skórkę z cytryny.
Do naczynia z podziałką wlewamy sok z cytryny i dopełniamy do 200 ml mlekiem. Dodajemy roztrzepane jajko oraz rozpuszczone masło i mieszamy.
Łączymy oba naczynia, dodając zawartość naczynia z mlekiem do tego z mąką i mieszamy do dokładnego połączenia składników.
Dodajemy maliny oraz żurawinę. Ja maliny rozpuściłam w mikrofalówce, odsączyłam i dodałam do ciasta.
Formę wykładamy papilotkami i napełniamy je do ¾ wysokości.
Nasze cupcakes pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 25 min. Wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy w formie na około 5-10 min ponieważ będą dość miękkie.

Śmietanę ubijamy na sztywno, po ubiciu dodajemy żelatynę i sok z cytryny, po czym dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę składników ponownie dokładnie wszystko mieszając/miksując. Kiedy będzie gotowa dekorujemy nasz pyszne ciasteczka aby stały się jeszcze bardziej pyszne ;)




Smacznego ;) 


  Wielkanocne Smaki III  Cytrynowe wypieki

11 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, starałam się pomimo nieodpowiedniej końcówki do kremu ;)
      Moje pierwsze, ale zdecydowanie nie ostatnie, wyszły przepyszne ;)

      Usuń
  2. pięknie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale! Dołączyłam jako łasuch do Twojego bloga ;) . Widać,że gotowanie i fotografia to Twoje pasje. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, dziękuję, naprawdę ;)
      Jeśli chodzi o kuchnię to jakoś tak od niedawna a rzeczywiście, fotografia to coś co kocham, przy okazji mogę zaprosić na http://ewielgosphotography.blogspot.com/ ;)

      Usuń
  4. super! Muszą być pyszne z tymi malinkami i żurawinką... taki lekki słodko kwaśny smak to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę o wklejenie działającego banerka akcji, a nie tylko obrazka. Baner po kliknięciu musi przenosić na stronę akcji :) proszę o poprawkę, wtedy z przyjemnością zaakceptuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawione ;) Dziękuję, za uwagę, coś się musiało zepsuć przy wstawianiu ;)

      Usuń
  6. Pyszne wyglądają..prosze o banerek do akcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawione ;) Dziękuję, za uwagę, coś się musiało zepsuć przy wstawianiu ;)

      Usuń
  7. Wyglądają fantastycznie, faktycznie takie już lekko wiosenne :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly