Sezon na wypieki dyniowe całą parą. Zapraszam na rozpływające się w ustach, mięciutkie ciasteczka Snickerdoodles z dodatkiem dyni i kawałków czekolady. Ciastka mają bardzo wyraźny, korzenny aromat, są naprawdę pyszne i bardzo wciągające, polecam ! 
Składniki – 25 ciastek 
115 g masła 
50 g brązowego cukru 
100 g białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
86 g puree z dyni 
190 g mąki pszennej 
¼ łyżeczki soli 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
2 łyżeczki cynamonu 
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 
¼ łyżeczki ubitych goździków 
¼ łyżeczki przyprawy do piernika 
90 g drobinek czekolady 
Dodatkowo: ***
Dodatkowo: ***
100 g białego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cynamonu
Masło rozpuszczamy, np. w mikrofali. W średniej misce mieszamy je trzepaczką z cukrami. Dodajemy wanilię oraz puree z dyni. 
W dużej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz resztę przypraw. Wlewamy mokre składniki i dokładnie łączymy w jednolitą masę. Ciasto będzie dosyć miękkie. 
Dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. 
Miskę przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na około 30 minut. 
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachy wykładamy pergaminem. 
100 g cukru mieszamy z cynamonem w małej miseczce.
Z ciastka formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w przygotowanym cukrze cynamonowym.
Kulki układamy na blasze w odległości około 4 cm od siebie. Lekko spłaszczamy je łyżką.
Pieczemy 8 minut w temperaturze 180*C. Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawiamy na blasze około 10 minut, następnie studzimy je na kratce.
Po wyjęciu z piekarnika możecie odnieść wrażenie, że jeszcze nie są gotowe, ale po 10 minutach na blasze będą pyszne. Jeśli je przepieczecie, będą o wiele bardziej suche w środku.
100 g cukru mieszamy z cynamonem w małej miseczce.
Z ciastka formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w przygotowanym cukrze cynamonowym.
Kulki układamy na blasze w odległości około 4 cm od siebie. Lekko spłaszczamy je łyżką.
Pieczemy 8 minut w temperaturze 180*C. Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawiamy na blasze około 10 minut, następnie studzimy je na kratce.
Po wyjęciu z piekarnika możecie odnieść wrażenie, że jeszcze nie są gotowe, ale po 10 minutach na blasze będą pyszne. Jeśli je przepieczecie, będą o wiele bardziej suche w środku.
***/ osobiście pominęłam cukier cynamonowy przy większości ciastek by nie były bardzo słodkie. W zamian tego posypałam je cukrem pudrem. Proponuje wypróbować obie opcje, ponieważ ciastka z cukrem cynamonowym są obłędne :) 
 








 
Wszędzie dynia. :D aż się w głowie kręci... a ja jej tak bardzo nie lubię i nie umiem się do niej przekonać :(
OdpowiedzUsuńSuper inspirujące :)
OdpowiedzUsuńPyszne! W wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://smilingshrimp.blogspot.com
OdpowiedzUsuń