wtorek, 21 kwietnia 2015

Babka marchewkowa


Mimo, że już po świętach postanowiłam podzielić się z Wami wspaniałym przepisem na ciasto marchewkowe z dodatkiem banana. Jeśli lubicie ciasta marchewkowe, lub jeszcze go nie próbowaliście to ciasto zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. 
Ciasto jest zrównoważenie słodkie, zwięzłe, wilgotne, lecz absolutnie nie ciężkie.  Brak dodatku tłuszczu oraz znikoma ilość cukru to nie błąd w przepisie - sos jabłkowy oraz puree z banana zastępują je nadając babce zniewalający smak i aromat. 
Dodajcie do masy swoje ulubione orzechy czy bakalie i cieszcie się smakiem babki, polecam !



Składniki - forma 24cm z tuleją 
1,5 szklanki mąki - u mnie pół na pół pszenna pełnoziarnista i pszenna 
0,4 szklanki płatków owsianych 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
2 łyżeczki cynamonu 
1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki soli 
0,4 szklanki cukru brązowego
2,5 średnich, dojrzałych bananów - zmiksowanych na puree
100 ml mleka 
1 jajko + 1 białko 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
6 łyżek przecieru jabłkowego (rozgotowane, zmiksowane jabłko) 
1,3 szklanki startej marchewki na średnich oczkach 
cup shredded carrots 




Piekarnik nagrzewamy do 180*C
Jeśli używamy metalowej formy należy ją nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką. 


Do miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową, cynamon i sól, dodajemy płatki owsiane i mieszamy razem. 
W misie miksera mieszamy puree z banana, brązowy cukier, jajko, białko i ekstrakt z wanilii aż powstanie dobrze wymieszana, kremowa masa.  Dodajemy przecier jabłkowy, mleko oraz startą marchew. 
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy razem tylko do momentu dokładnego połączenia. Opcjonalnie - możemy w tym momencie dodać około 1/4 szklanki ulubionych orzechów czy bakalii.

Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w 180*C około 45-55 minut, do tzw. suchego patyczka - który mimo wszystko może pozostawać odrobinę wilgotny, gdyż ciasto będzie wilgotne :) 


Wyjmujemy z piekarnika, stawiamy na kratce, w formie na 15 minut. Następnie zdejmujemy foremkę, a ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Dekorujemy wedle uznania, może to być cukier puder, ulubiona polewa, lukier, czy serek śmietankowy taki, jak do klasycznego ciasta marchewkowego. 










Wiosenne słodkości!

1 komentarz :

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe, więc babkę też muszę wypróbować :)
    Pozdrawiam :)
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly