niedziela, 1 lutego 2015

Owsianka waniliowa z prażonymi migdałami


Przepisów na owsianki jest niezliczona ilość, lecz czasem warto wrócić do klasycznych, najprostszych wersji. Owsianka gotowana na mleku, ze słodkim waniliowym aromatem, podana z ulubionymi owocami i prażonymi migdałami - obłęd.
I wcale nie czekajcie na sezon owocowy, zamrożone owoce w minutę, dwie rozpuszczając się dają pyszny sos, polecam.



Składniki - 1 porcja
6 łyżek płatków owsianych 
50 ml wody
200 ml mleka
1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego, ew. olejku
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu, imbiru
Do podania: 
ulubione owoce
prażone płatki migdałów 



Płatki owsiane wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i mlekiem i gotujemy na małym ogniu. 
Po chwili dodajemy cynamon, imbir, cukier i miód oraz wanilię. Całość gotujemy kilka minut, aż płatki owsiane zmięknął i wchłonął płyn.
Przekładamy do miseczki, podajemy z ulubionymi owocami i prażonymi migdałami.





7 komentarzy :

  1. Twoja owsianka wygląda obłędnie! jest ich niezliczona ilość i mnóstwo pomysłów na wykonanie, co też oznacza, że każda z nich jest po prostu wyjątkowa - najlepsze śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie piękne kolory! aż chce się ją jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje! Bardzo apetycznie, bardzo kolorowo, na pewno bardzo smacznie! U mnie dzisiaj też była owsianka, z suszoną śliwką, smaczna, ale nie tak barwna jak Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm ale apetycznie wygląda ! Ja jednak chyba nigdy nie przekonam się do owsianki:)
    Zapraszam do siebie na przepis na kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki i cukru:)

    OdpowiedzUsuń
  5. owsianka pod taką postacią to rarytas :)
    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż wstyd przyznać, ale nigdy nie jadłam owsianki :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly