niedziela, 7 grudnia 2014

Tarta marcepanowo – czekoladowa


Pyszna tarta składająca się z kilku, łatwych do wykonania elementów o bardzo aromatycznym smaku i zapachu. Zarówno spód marcepanowy jak i mus z białej czekolady idealnie pasują do warstwy ganaszu z ciemnej czekolady, która równoważy słodycz. Całość udekorowana jest pyszną i chrupką migdałowo-czekoladową kruszonką. Możemy jej również użyć do innych ciast i deserów, a w tym przepisie zastąpić na przykład sezonowymi owocami. 
Wszystkie warstwy wspaniale się łączą i są obłędne w smaku. Do ciasta przyda się natomiast mniej słodki trunek do popicia, jeśli nie jesteście wielkimi fanami słodkich wypieków. 

Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej lub rano, jeśli jest serwowane wieczorem, gdyż powinno odstać chwilę w lodówce. 


Składniki – tortownica 18-20 cm
Spód:
4 jajka 
3 łyżki cukru
½ łyżeczki pasty lub ekstraktu waniliowego
sok z ¾  limonki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
75 g marcepanu
75 g mąki pszennej 
75 g migdałów, drobno posiekanych – lub płatków
Polewa czekoladowa: 
100 g gorzkiej czekolady 
100 ml śmietany kremówki
Mus z białej czekolady:
200 g białej czekolady 
150 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
50 ml jogurtu naturalnego, greckiego 
1 łyżka żelatyny, rozpuszczona w minimalnej ilości wrzątku 
skórka otarta z ¾  limonki
Kruszonka migdałowo-czekoladowa: 
100 g gorzkiej czekolady
100 g migdałów




Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. 

Żółtka ucieramy z cukrem, sokiem z cytryny i wanilią na puszystą masę. Dodajemy masę marcepanową i dalej ucieramy, aż powstanie jednolita masa. 
Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Wrzucamy migdały i ponownie łączymy składniki. 
Ciasto wlewamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, pieczemy około 20-23 minuty, do tzw. suchego patyczka.  Odstawiamy na kratkę, zdejmujemy papier i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Wlewamy śmietankę i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę wylewamy na upieczone ciasto, równomiernie rozprowadzamy i odstawiamy do lodówki. 

Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Mleko wraz ze skórką z limonki doprowadzamy do wrzenia i zdejmując z ognia dodajemy stopioną czekoladę, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy jogurt. 
Ubitą kremówkę dodajemy do masy z białej czekolady dokładnie łącząc składniki na wolnych obrotach miksera. 
Miskę z musem wkładamy na kilka godzin do lodówki zanim rozłożymy go na tarcie. 
Po tym czasie mus równomiernie rozprowadzamy a ciasto do podania trzymamy w lodówce. 

Czekoladę do przyrządzenia kruszonki topimy w kąpieli wodnej. Połowę migdałów siekamy grubiej, a pozostałą część stosunkowo drobno. Czekoladę mieszamy wraz z migdałami i rozprowadzamy na metalowej lub szklanej powierzchni. Wkładamy do lodówki lub zamrażarki, a po zastygnięciu łamiemy na drobniutkie kawałeczki. 

Tarte wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem i posypujemy kruszonką. 








Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!

8 komentarzy :

Printfriendly