sobota, 20 grudnia 2014

Risalamande


Risalamande to duński deser jedzony podczas Wigilii. Pudding ryżowy podawany jest z migdałami i ciepłym sosem wiśniowym.  Sekretem jest specjalny ryż o nazwie „grød  ris”, podobny do ryżu na risotto, lecz o nieco krótszych ziarenkach. Możemy użyć też innego ryżu np. jaśminowego. Do sosu wiśniowego, można natomiast dodać odrobinę brandy, zrobić go samemu, użyć domowej konfitury lub skorzystać z gotowych półproduktów. 
Jest zdecydowanie wyśmienity. Bardzo kremowy, o delikatnej waniliowej nucie. Zwykle jedzony na zimno jest sycący, lecz bardzo pasuje do świątecznej atmosfery i wszystkim smakuje.

W Polskiej scenerii nie każdy zdecydowałby się na duński akcent w postaci tego deseru przy wigilii, lecz polecam na śniadanie ;) 



Składniki – około 5 sporych porcji 
0,8 szklanka ryżu 
około 900 ml mleka – najlepiej pełnego
200 ml wody
¼ łyżeczki soli 
1 laska wanilii 
4 łyżki cukru 
400 ml śmietany kremówki
100 g  płatków migdałowych lub słupków
Dodatkowo:
około 500 ml konfitury wiśniowej*
płatki migdałów do posypania

*/ możemy użyć  kompotu wiśniowego, konfitury lub mrożonych owoców



Wodę wraz z mlekiem i nasionami laski wanilii doprowadzamy do wrzenia – możemy również dodać pozostałą część wanilii. Cały czas mieszając dodajemy ryż. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na minimum. Gotujemy około 45 minut pod przykrywką - do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całe mleko. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.  

Dodajemy cukier oraz migdały, dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę i dodajemy do ryżu łącząc składniki. Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. 
Konfiturę, owoce lub kompot podgrzewamy w małym garnku. W zależności od tego, czego użyliśmy zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną. 
Deser podajemy zimny z ciepłym sosem, posypany płatkami migdałów, smacznego. 





Wigilia 2014 Wegetariański obiad IV Świąteczne słodkości! Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe

9 komentarzy :

Printfriendly