sobota, 8 listopada 2014

Pancakes dyniowe


Te puszyste, zdrowe placuszki dyniowe przyrządzone zostały z dodatkiem płatków owsianych i aromatycznych, rozgrzewających przypraw. Idealnie wpasowują się w scenerie jesienną. Jako dodatki wspaniale komponują się z orzechami, syropem klonowym lub domową konfiturą. Jest to zdecydowanie mój przepis na jedno z najlepszych śniadań, kto odmawia pancakes?;) 



Składniki – 7/8 średnich sztuk
¾ szklanki puree z dyni (najlepiej Hokkaido)
½ szklanki maślanki/kefiru/mleka
2 łyżki miodu, lub inny słodzik do smaku 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka lub 3 białka
1 szklanka mąki owsianej
½ łyżeczki cynamonu, imbiru, sody, proszku do pieczenia
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, przyprawy piernikowej

Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Mąkę mieszamy z przyprawami, żółtkami, maślanką oraz miodem. 
Ubite białka dodajemy do mąki, delikatnie łącząc składniki. Na końcu dodajemy puree z dyni, mieszamy do połączenia składników. 
Pancakes smażymy najlepiej na teflonowej patelni - bez tłuszczu. Możemy również smażyć z dodatkiem masła na normalnej patelni. 
Smażymy na średnim ogniu, z dwóch stron na złoty kolor - by w środku były gotowe, a z zewnątrz się nie spaliły. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego.




Smaczna Jesień

2 komentarze :

Printfriendly