sobota, 11 października 2014

Podwójne czekoladowe ciasteczka


Dziś mam dla Was niesamowicie smaczny przepis na ciasteczka podwójnie czekoladowe. Zdecydowanie są ucztą nie tylko dla duszy, lecz również dla oczu. Ponadto ich wspaniały zapach oraz prostota i szybkość wykonania zdecydowanie przemawia za upieczeniem tych łakoci – potrzebujecie zaledwie 30 minut łącznie z pieczeniem. Ciastka są bardzo czekoladowe, w środku bardziej miękkie, z delikatną skórką na zewnątrz. Polecam wszystkim czeko-holikom. 




Składniki – 1,5 blachy
100 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady mlecznej
80 g cukru
około 50-60 g mąki
25 ml oleju
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
1 jajko



Piekarnik nagrzewamy do 170*C.
Blachę wykładamy pergaminem. 
Jajko ucieramy z cukrem - około 5 minut. 

Czekoladę mleczną i ¼ czekolady gorzkiej topimy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. 
Dodajemy utarte jajko z cukrem i dokładnie mieszamy. 

W miseczce mieszamy mąkę z solą i sodą. Dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy łącząc składniki.  

Na przygotowanej blasze kładziemy po łyżce ciasta w odległości około 2-3 cm od siebie. 
Resztę gorzkiej czekolady siekamy i posypujemy nią ciastka. 
Pieczemy w temperaturze 170*C przez około 12 minut. Studzimy na kratce.





Smaczna Jesień

8 komentarzy :

  1. Wow, wszystkie są tak samo grube i mocno spękane, pięknie Ci wyszły! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglądają, smakują pewnie jeszcze lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja nazwałabym je ciasteczkami z Czarnego Lądu, bo przypominają popękaną suszą ziemię w Afryce

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tą popękaną skórką prezentują się niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly