wtorek, 16 września 2014

Ciasto jabłkowe z chrupiącą warstwą migdałową


Chrupiące ciasto pełne soczystych jabłek  - i wcale nie jest to szarlotka. Kolejne ciasto jabłkowe, tym razem z dodatkiem fantastycznych, aromatycznych orzechów migdałowych. Ciasto jest lekko wilgotne, pachnące i bardzo smaczne. Delikatna, lecz chrupiącą warstwa płatków migdałów zapewnia mu sukces. 



Składniki – tortownica 26 cm 
Ciasto:
3 jajka 
150 g cukru 
90 g oleju słonecznikowego 
100 g mleka 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
180 g mąki pszennej 
16 g proszku do pieczenia 
szczypta soli 
3 jabłka
Warstwa migdałowa:
1 jajko 
100 g cukru pudru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
100 g masła w temperaturze pokojowej 
150 g płatków migdałowych 
Syrop*
100 g cukru
100 g wody



Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Formę wykładamy pergaminem. 

Jajka ucieramy na parze* przy pomocy miksera z cukrem, aż powstanie prawie-biała, puszysta masa. 

*/ Zaczynamy od napełnienia małego garnka wodą, która doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mniejszą, najlepiej metalową miseczkę z jajkami i zaczynamy je energicznie ubijać. Podczas ubijania jaj dodajemy stopniowo cukier. Przez cały czas miseczka nie może zanurzyć się w wodzie, trzeba także uważać, aby jajka nie uległy ścięciu, dlatego jeśli zrobią się zbyt gorące można je na chwilę zdjąć z garnka z wodą (cały czas ubijając), po czym znów do niego włożyć. Ubijamy tak długo, aż przestygną, wtedy masa jajeczna jest puszysta i gęsta.

Po tym etapie dodajemy olej, mleko i ekstrakt waniliowy, po czym lekko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mieszając szpatułką przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. 

Jabłka obieramy, usuwamy środek i kroimy na 4, a potem w plasterki. Owoce możemy delikatnie wmieszać do ciasta lub wylać połowę ciasta, ułożyć owoce i przykryć resztą masy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 25-30 minut. 

Jajko ucieramy wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym przez około minutę. Dodajemy posiekane masło, po czym ucieramy kolejne dwie minuty. Kiedy powstanie masa dodajemy płatki migdałów i delikatnie łączymy składniki łopatką. 

Po upieczeniu ciasta pokrywamy je równomiernie masą z migdałami i pieczemy kolejne 10-15 minut. Ciasto włożyłam na wysoki szczebel, by warstwa migdałowa lekko się spiekła – lecz pilnujemy by nie spaliła. 

*Dodatkowo, lecz nie jest to konieczne ciasto możemy polać lekkim syropem cukrowym, dzięki temu jest jeszcze bardziej soczyste i wilgotne. Cukier rozpuszczamy w wodzie i po wyjęciu ciasta z piekarnika polewamy je równomiernie powstałym syropem. Odstawiamy do ostygnięcia.  





Jabłko z cynamonem 2014 Szkolne śniadania  Jabłko z cynamonem 2014 Ciacho na widelcu
Jabłka wolności

1 komentarz :

Printfriendly