niedziela, 14 września 2014

Piernikowe pancakes z sosem gruszkowym V


Pachnące i bardzo smaczne piernikowe pancakes z sosem gruszkowym. Podane z ciepłymi owocami filiżanką kawy bądź mleka będą świetnym startem dnia. 



Składniki:
Sos:
4 dojrzałe gruszki
200 ml soku gruszkowego 
200 ml wody
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 goździk
1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej – opcjonalnie 
Ciasto:
400 ml mleka np. sojowego 
2 łyżki soku z cytryny bądź octu jabłkowego 
4 łyżki cukru/słodzik
2 łyżki oleju roślinnego 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki 
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody 
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub w proszku
½ łyżeczki świeżo ubitego kardamonu i goździków
¼ łyżeczki soli



Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku mieszamy je z wodą, cukrem, goździkiem i sokiem z cytryny. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką zostawiając mały otwór i gotujemy do miękkości owoców.  Jeśli dla zagęszczenia dodajemy  skrobię dokładnie mieszamy składniki do zgęstnienia. 
W misce mieszamy mleko, ocet/sok z cytryny, cukier, olej i wanilię. Odstawiamy na bok. W osobnej dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Do suchych składników wlewamy mokre i dobrze mieszamy trzepaczką lub mikserem, aż powstanie jednolite, lekko spienione ciasto. 
Patelnie rozgrzewamy na dużym ogniu. Jeśli używamy patelni teflonowej tłuszcz jest zbędny, jeśli innej – warto przecierać ją zwilżonym tłuszczem ręcznikiem papierowym. Zmniejszamy moc gazu na średni i smażymy pojedynczo placki z około 1/3 szklanki ciasta każdy. 
Smażymy około 2 minut z jednej strony, przewracając następnie na drugą, aż uzyskają złoto-brązowy kolor. Podajemy z ciepłym  sosem gruszkowym. 




Szkolne śniadania

10 komentarzy :

  1. są genialne! nic im nie brakuje, a do tego wegańskie co jeszcze bardziej mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że pojawia się na polskich blogach coraz więcej wege przepisów

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym teraz na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śniadanie nie z tej ziemi! Uwielbiam placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, już czuję ich cudny zapach :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe pankejki! *.*
    Bardzo mi się podoba ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, cudownie aromatyczne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly