czwartek, 28 sierpnia 2014

Wieniec drożdżowy z jabłkami


Przepyszne, puszyste, drożdżowe ciasto, które z pewnością polubicie. Ma wiele zastosowań, jest sprężyste i łatwe do wyrabiania. Wieniec ma wspaniały aromat cynamonu, jest pełen soczystych owoców z dodatkiem orzechów. Możemy je uformować jak ja, w formie wieńca, można również ułożyć na blaszce w postaci strucli. Cokolwiek zrobicie, z ciasta będziecie bardzo zadowoleni. 



Składniki:*
10 g suchych drożdży 
700 g mąki 0000 
1 łyżeczka soli 
70 g cukru 
225 ml mleka 
90 g masła 
3 jajka 
Skórka z ½ pomarańczy 
100 g orzechów włoskich 
2 zielone jabłka
2 łyżeczki mielonego cynamonu 
100 g dżemu np. brzoskwiniowego, pomarańczowego itd.
70 g brązowego cukru 

*/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 


Mąkę umieszczamy w misce lub na blacie roboczym i robimy dołek w środku. 
Jajka mieszamy z letnim mlekiem, cukrem i drożdżami.  Wlewamy w dołek w mące i mieszamy bądź miksujemy odpowiednią końcówką miksera, do powstania jednolitego i elastycznego ciasta. W trakcie zagniatania ciasta dodajemy dużą łyżkę masła i zagniatamy dalej. 
Przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, do podwójnego wzrostu objętości. 

W misce mieszamy masło, brązowy cukier i z grubsza posiekane orzechy. Jeśli masło wciąż będzie lekko twarde powinniśmy je lekko rozpuścić np. w mikrofali Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.  

Wyrośnięte ciasto umieszczamy na blacie roboczym i rozwałkowujemy na prostokąt do  1 cm grubości i smarujemy dżemem.  Następie smarujemy mieszanką masła, cukru i orzechów. Na wierzchu układamy plasterki jabłek. 
Zwijamy wzdłuż dłuższych boków i przecinamy na środku wzdłuż – jak na zdjęciu. Obie części oplatamy wokół siebie i tworzymy pierścień, który wkładamy do formy. Odstawiamy na około 20-30 minut do ponownego rośnięcia. 
Ciasto pieczemy w temperaturze 180*C przez około 40 minut. Po wyjęciu formy z piekarnika odczekujemy chwilę przed wyjęciem ciasta. Studzimy na kratce. 





Jedz polskie jabłka Dzień polskiej żywności 2014 Jabłka wolności Lato w pełni!

6 komentarzy :

  1. mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto drożdżowe? od razem jestem na TAK! do tego z jabłkami i cynamonem - to już idealnie! :) pięknie wyrosło!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne ciasto... jesienne już, takie ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda bajecznie, idealna na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly