Przepyszne, puszyste, drożdżowe ciasto, które z pewnością polubicie. Ma wiele zastosowań, jest sprężyste i łatwe do wyrabiania. Wieniec ma wspaniały aromat cynamonu, jest pełen soczystych owoców z dodatkiem orzechów. Możemy je uformować jak ja, w formie wieńca, można również ułożyć na blaszce w postaci strucli. Cokolwiek zrobicie, z ciasta będziecie bardzo zadowoleni.
Składniki:*
10 g suchych drożdży
700 g mąki 0000
1 łyżeczka soli
70 g cukru
225 ml mleka
90 g masła
3 jajka
Skórka z ½ pomarańczy
100 g orzechów włoskich
2 zielone jabłka
2 łyżeczki mielonego cynamonu
100 g dżemu np. brzoskwiniowego, pomarańczowego itd.
70 g brązowego cukru
*/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Mąkę umieszczamy w misce lub na blacie roboczym i robimy dołek w środku.
Jajka mieszamy z letnim mlekiem, cukrem i drożdżami. Wlewamy w dołek w mące i mieszamy bądź miksujemy odpowiednią końcówką miksera, do powstania jednolitego i elastycznego ciasta. W trakcie zagniatania ciasta dodajemy dużą łyżkę masła i zagniatamy dalej.
Przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, do podwójnego wzrostu objętości.
W misce mieszamy masło, brązowy cukier i z grubsza posiekane orzechy. Jeśli masło wciąż będzie lekko twarde powinniśmy je lekko rozpuścić np. w mikrofali Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
Wyrośnięte ciasto umieszczamy na blacie roboczym i rozwałkowujemy na prostokąt do 1 cm grubości i smarujemy dżemem. Następie smarujemy mieszanką masła, cukru i orzechów. Na wierzchu układamy plasterki jabłek.
Zwijamy wzdłuż dłuższych boków i przecinamy na środku wzdłuż – jak na zdjęciu. Obie części oplatamy wokół siebie i tworzymy pierścień, który wkładamy do formy. Odstawiamy na około 20-30 minut do ponownego rośnięcia.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180*C przez około 40 minut. Po wyjęciu formy z piekarnika odczekujemy chwilę przed wyjęciem ciasta. Studzimy na kratce.
mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńCoś wspanialego :)
OdpowiedzUsuńciasto drożdżowe? od razem jestem na TAK! do tego z jabłkami i cynamonem - to już idealnie! :) pięknie wyrosło!
OdpowiedzUsuńFantastyczny!
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto... jesienne już, takie ciepłe :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bajecznie, idealna na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuń