niedziela, 17 sierpnia 2014

Tarta galette z brzoskwiniami


Krucha tarta z brzoskwiniami w stylu znanej francuskiej galette. Jest bardzo łatwa w wykonaniu i wymaga minimum pracy, ponadto pieczemy ją bez formy.  Ciasto jest lekkie, bardzo aromatyczne i pełne soczystych, słodkich owoców, podana z lodami waniliowymi będzie trafionym wypiekiem każdego dnia, polecam.  



Składniki:
180 g mąki 
110 g masła 
50 g cukru 
1 jajko 
3 brzoskwinie 
½ łyżeczki cynamonu 
1 łyżka cukru 
1 łyżkę miodu + łyżka mleka 
cukier puder do opruszenia



Mąkę i posiekane masło ucieramy specjalną końcówką miksera, bądź rozcieramy  palcami. 
Dodajemy jajka, po czym zagniatamy ciasto formując je na końcu w kulę. Wkładamy do lodówki na godzinę. 
Cynamon i cukier mieszamy w małej misce. Brzoskwinię dzielimy na części i kroimy w pół plasterki. 

Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 

Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem i lekko posypujemy mąką. Wyjmujemy z lodówki ciasto i na blasze rozwałkowujemy je na kształt koła. 
Pokrojone owoce równo układamy na cieście, pozostawiając co najmniej 3-4 cm od końca ciasta. Posypujemy  mieszaniną cynamonu i cukru. 

Brzegi ciasta składamy do wewnątrz. Mleko oraz miód podgrzewamy w mikrofali w małym naczyniu, uważając by nie wykipiało. Ciepłą mieszaninę rozsmarowujemy na owocach oraz brzegach ciasta pędzelkiem.

Blachę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180*C i pieczemy około 25 minut na złoty kolor. 
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.  






Lato w pełni!

6 komentarzy :

  1. wygląda obłędnie! aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. już wieki nie robiłam tej tarty! z brzoskwiniami chętnie bym zjadła, tym bardziej tak pięknie wykonaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! skradłaś moje serce! kocham takie przysmaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie smaczny wygląd, no i różni się od tradycyjnych tart ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda na cudownie soczystą, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

  6. porywam kawałek - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly