sobota, 26 lipca 2014

Sałatka makaronowa z pesto z avocado (V)



Kolorowa sałatka makaronowa z gęstym i pysznym pesto z avocado i szpinaku na wierzchu. Idealna na letni obiad czy nawet zimowy dzień, na zimno lub na ciepło. 
Sałatka zawiera mnóstwo warzyw, sos pieprzowo cytrynowy oraz dressing z avocado, dzięki któremu jest kremowa, a wszystkie smaki idealnie się łączą.

Dodatek tłuszczu w postaci avocado, oliwek czy tahini jeśli posiadacie, wzmaga poziom sytości po takim posiłku, dzięki czemu nie ładujemy na talerz nadmiaru makaronu, polecam ;)  




Składniki:
2 szklanki makaronu – przed ugotowaniem
1 brokuł – same różyczki 
1 papryka, posiekana
1 czerwona cebula, posiekana
2 średnie marchewki pokrojone w kostkę lub plasterki 
ok 70 g czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki 
2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
Dressing cytrynowy:

sok z 3 cytryn + 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
2 łyżeczki miodu (opcjonalnie, dodaje odrobinę słodyczy)
2-3 łyżki tahini
3 łyżki oliwy z oliwek 
¼ łyżeczki suszonej papryki
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
½ łyżeczki pieprzu czarnego 
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki soli 
Pesto z avocado:

¼ szklanki surowych orzechów – włoskich lub ziemnych
1 małe awokado
1/3 – ½ szklanki wody z makaronu lub zwykłej, ciepłej 
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka oliwy z oliwek 
1 garść młodego szpinaku
sól, pieprz do smaku



W garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie – według instrukcji na opakowaniu. 
3 minuty przed odcedzeniem do garnka wrzucamy brokuły – sparzą się, lecz nie będą rozgotowane. 
Przy odcedzaniu odlewamy ½ szklanki wody z makaronu. 

Przygotowujemy warzywa, a składniki sosu cytrynowego mieszamy dokładnie w miseczce. 
Makaron i brokuły umieszczamy w dużej misce. Dodajemy przygotowane warzywa: paprykę, cebulę, marchew oraz oliwki i opcjonalnie kapary.

Wlewamy gotowy sos i delikatnie mieszamy, by nie rozgnieść składników. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do przegryzienia – jeśli będziemy ją spożywać na zimno to do lodówki. 

Wszystkie składniki pesto wrzucamy do blendera i mielimy na wysokich obrotach, na gładką pastę.  Doprawiamy do smaku, w razie gdyby pesto było za gęste dodajemy więcej wody.

Pesto podajemy osobno, lub na wierzchu sałatki. Smacznego 





Płaski brzuch- posiłki dietetyczne Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

3 komentarze :

  1. sałatka samo zdrowie! świetny pomysł na lekki wakacyjny obiad :) bez wątpienia plasuje się na listę do spróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sałatki, cieszą oko i podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda apetycznie :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly