niedziela, 6 lipca 2014

Kuchnia Pana Tofu - warsztaty wege w Lublinie



Choć zaczęło się bardzo niepozornie było to bardzo przyjemne sobotnie popołudnie. Na Moście Kultury w Lublinie w ramach letnich atrakcji i projektów z serii ‘Lublin. Miasto Inspiracji.’ Odbyły się warsztaty kulinarne o tematyce wegańskiej. Prowadzili je właściciele przyszłej pierwszej w Lublinie wegańskiej restauracji – Umeå. Niczym prywatne warsztaty, gdyż oprócz mnie były zaledwie dwie osoby były wspaniałym i interesującym pomysłem na spędzenie tak słonecznego dnia. W piknikowej atmosferze i warunkach z wiatrem we włosach zwiewającym nasze talerzyki świetnie się bawiliśmy i z ciekawością oczekiwaliśmy na nowe propozycje kulinarne.
Tematyką wczorajszych zajęć było smażenie. Nie wiecie jak usmażyć panierkę czy skleić kotlet bez jajka? Gospodarze odpowiedzieli na każde z tych pytań. 
Zaczęliśmy od przygotowywania falafli – malutkich kotlecików z cieciorki. Następnie schabowe bez schabu w panierce i przygotowane na kilka sposobów ryby w panierce z glonami nori bez ryby oczywiście ;) Później na stół wjechały mielone z niedocenionym selerem, seler panierowany z glonami nori, jako kolejna imitacja ryby co przyznam szczerze, że się bardzo udało, gdyż przypadkowi przechodnie się nabierali i niczego nie podejrzewali, a następnie kofta z dodatkiem kalafiora. 

Dziś, w niedzielę odbędzie się Cooking Clash , gdzie uczestnicy warsztatów roślinnego gotowania będą walczyć o miejsce na podium, dyplom, medal z ziemniaka oraz nagrodę rzeczową.  Gotować będą z tajemniczych produktów, co może być bardzo intersującym wyzwaniem. A każdy z chętnych może ich obserwować i dopingować. 

We wczorajszych warsztatach nie zabrakło pani wegetarianki oraz jedzącej mięsne potrawy, lecz prowadzący wręcz zachęcają do przyjścia wszystkich chętnych. Ideą warsztatów jest poszerzenie naszych kulinarnych umiejętności, poznanie nowych smaków i zainteresowanie inną dietą. 
Minioną sobotę uznaję za wyjątkowo udaną i z przyjemnością w przyszłości będę brać udział w takich spotkaniach.

Więcej informacji na stronie wydarzenia na Facebook'u: Kuchnia Pana Tofu 















3 komentarze :

  1. Szkoda, że o tym nie wiedziałam, mam całkiem blisko do Lbl i może bym przyjechała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też niestety wyczytałam w ostatnim momencie i nawet się nie zapisałam, ale brak chętnych pozwolił mi na uczestnictwo. Następnym razem dam Ci znać :D

      Usuń
  2. chętnie bym wzięła udział w takich warsztatach! trochę mi nie po drodze, ale będę szukać, bo to świetna sprawa!:) a do tego pyszna :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly