czwartek, 31 lipca 2014

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami



Wilgotne ciasto jogurtowe z pysznymi, soczystymi brzoskwiniami. Ciasto zachowuje swoją miękkość i świeżość, jest gęste, lecz lekkie jednocześnie. Owoce nie rozpadają się, a w połączeniu z migdałami nadają świetny smak i aromat, polecam. 



Składniki – tortownica 26 cm 
220 g miękkiego masła 
220 – 250 gr cukru 
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
50 ml mleka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 jajka 
1 łyżeczka pasty z wanilii, bądź ekstraktu 
kilka kropli esencji migdałowej
500 g pokrojonych brzoskwiń
50 gr płatków migdałów



Piekarnik nagrzewamy do 170*C. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia. 
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, a następnie wanilię, połowę przesianej mąki, mleko, połowę jogurtu i dokładnie miksujemy. 
Dodajemy resztę przesianej mąki, aromat migdałowy i resztę jogurtu mieszając składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Dodajemy posiekane z średnio – grubą kostkę brzoskwinie i łączymy składniki łopatką. 

Masę wlewamy do formy i posypujemy migdałami. Pieczemy przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170*C. W razie potrzeby tj. mocnego zarumienienia migdałów mimo nie gotowego ciasta blachę przykrywamy folią aluminiową.  
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy, smacznego. 




Lato w pełni!

4 komentarze :

  1. Ależ ono smakowicie wygląda! Porywam jeden kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe i pyszne ,piekłam je niedawno.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 👍👍👍👍😜😜😍

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly