środa, 4 czerwca 2014

Truskawkowa chmura



Świetny pomysł na letnie słodkości. Lekka, mocno owocowa truskawkowa pianka, która jest świetnym deserem dla dzieci, jednak wśród dorosłych też są amatorzy. Można ją podać z lodami, dodatkową porcją owoców, a także bitą śmietaną czy galaretką, polecam.



Składniki:
200 g truskawek 
15 g żelatyny 
150 g cukru pudru + 2 łyżki do posypania
sok z ½ cytryny


Truskawki miksujemy w blenderze na jednolitą masę. 
Dodajemy żelatynę i miksujemy chwilę do dokładnego wymieszania. Następnie dodajemy cukier puder, sok z cytryny i znów miksujemy. 
Masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając - do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pilnujemy by nie gotować masy. 
Całość ochładzamy do temperatury pokojowej i miksujemy mikserem przez 5-7 minut na wysokich obrotach, aż mieszanina zwiększy swoją objętość i rozjaśni się. 

Masę wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Kiedy masa stwardnieje usuwamy papier, kroimy w kawałki i oprószamy cukrem pudrem.




Milion smaków truskawekAkcja bez nabiałuLato w pełni!
Wymagająca dietaDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

19 komentarzy :

  1. Ale żelatyne rozpuszczamy w wodzie, oczywiście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy w proszku. Potem miksturę podgrzewamy i wtedy się rozpuszcza ;)

      Usuń
  2. Piękne, lekkie ptasie mleczko truskawkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł:) lekkie przekąski na taką pogodę jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz mam jeszcze większą ochotę na truskawki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurcze, już wiem, ze bym całą blachę wsunęła na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja zajadam się świeżymi truskawkami , ale w lodówce mam zmiksowane truskawy jeszcze z zeszłego roku. Już wiem jak je wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, cudowny deser - leciutki, mocno owocowy :) Idealny na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Damn it! Muszę spróbować! :3

    OdpowiedzUsuń
  9. Hm. A gdzie opcja drukuj? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za świetną podpowiedź, przyciski są już aktywne po rozwinięciu całego wpisu . Pozdrawiam;)

      Usuń
  10. Ale super, czy takie cudo uda się z agarem zamiast żelatyny? Chyba muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że jak najbardziej tak. Obie substancje działają żelująco ;)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. To dla mnie przyjemność;) Mam nadzieję, że smakuje i pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly