poniedziałek, 2 czerwca 2014

Tarta z musem rabarbarowym



Ciasto zdecydowanie dla fanów rabarbaru. Pyszny, kruchy spód z lekko karmelowym aromatem, dzięki wykorzystaniu brązowego cukru i jednolita, subtelna, lecz wyrazista masa z rabarbaru.
Jest proste w wykonaniu i bez trudu się kroi. Idealnie pasuje do szklanki mleka, czy herbaty. 



Składniki 20x20 cm

Spód:

115 g miękkiego masła
1/3 szklanki brązowego cukru 
1 szklanka przesianej mąki 
¼ łyżeczki imbiru w proszku

Masa:

300-400 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w drobne kawałki
½ szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny
1/3 szklanki cukru
3 jajka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej



Masło mieszamy na gładką masę z cukrem – ucierając mikserem lub rękami. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie zagniatamy składniki.  
Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciastem. W zależności od temperatury otoczenia konsystencja ciasta jest zmienna, więc możemy to zrobić rękami lub wałkiem. Blaszkę wkłądamy do zamrażarki, a piekarnik nagrzewamy do 180*C. 

Rabarbar i cukier umieszczamy w garnku na średnim ogniu i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Nie dolewamy wody, zacznie ona wyciekać po chwili z rabarbaru. Gotujemy, aż rabarbar będzie się rozpadać – około 10 minut. Lekko studzimy, miksujemy na puree.

Blaszkę z ciastem(najlepiej je nakłuć widelcem) wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, na złoty kolor.
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, puree z rabarbaru, przesianą mąkę i ubijamy na puszystą, jednolitą masę. 
Masę wylewamy na podpieczony spód, a temperaturę w piecu redukujemy do 160°C.


Pieczemy przez kolejne 20-25 minut , aż masa widocznie zastygnie. 
Ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.







RabarbaloveLato w pełni!Rabarbalove

3 komentarze :

  1. świetny pomysł:) wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym taką zjadła
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly