sobota, 14 czerwca 2014

Sernik z jogurtem greckim i sosem malinowym


Bardzo kremowy i wspaniały sernik na ciasteczkowym spodzie z delikatną nutą cytrynową.
Pyszna masa serowa jest na bazie greckiego jogurtu, a całość polewamy niesamowitym sosem malinowym z brązowym cukrem. 
Ciasto jest lekkie i świeże, idealne na ciepłe, letnie dni. 


Składniki – tortownica 20 cm
Spód

skórka z 1 cytryny 
140 g wybranych ciastek 
35 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Masa serowa

2 szklanki jogurtu greckiego (500 ml)
250 g sera białego, kremowego (użyłam chudego)
1 szklanka cukru
sok i skórka z 1 cytryny
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
6 dużych jajek
Sos malinowy

2 szklanki malin
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka żelatyny – rozpuszczona w minimalnej ilości wrzątku





Piekarnik nagrzewamy do 180*C
Tortownicę  wykładamy papierem do pieczenia.

Ciastka i masło miksujemy/kruszymy  w malakserze do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dodajemy skórkę z cytryny i wykładamy masą formę.
Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

W misce ucieramy mikserem ser biały do uzyskania puszystej konsystencji – około 1-2 minuty. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy, zgarniając ze ścian miski ser w razie potrzeby.


Dodajemy jogurt grecki, ekstrakt z wanilii oraz skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia składników. Dodajemy partiami całe jajka, cały czas miksując. 
Masę serową miksujemy dodatkową minutę. 

Masę delikatnie przelewamy na schłodzony spód. Pieczemy około 50-60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Gotowy sernik odstawiamy na 10 minut w formie na kratkę. Następnie uwalniamy z obręczy i studzimy. Ciasto przekładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. 

Maliny oraz brązowy cukier wrzucamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu, mieszając sporadycznie - około 6-8 minut. 
Owoce możemy odcedzić na sicie, usuwając pestki lecz nie jest to konieczne. Jeśli usuwamy pestki owoce z powrotem umieszczamy w rondlu i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gotujemy chwilę stale mieszając i odstawiamy do ostygnięcia. 
Wystudzony sos wylewamy na sernik. Smacznego. 





Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

6 komentarzy :

  1. Ależ apetyczne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie się prezentuje! poza tym też zdjęcia są świetne!
    a sernik musi smakować niesamowicie dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko. Ten spływający po bokach sos w tak głębokim kolorze - coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly