wtorek, 10 czerwca 2014

Jednoskładnikowe lody bananowe w wielu smakach


Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają odpowiedniej maszyny i kochają lody. Ale zaserwować możemy je również tym, którzy ich nie lubią – jestem pewna, że zmienią zdanie. Nie ma prostszego przepisu na pyszne, a zarazem zdrowe i niesamowicie puszyste oraz kremowe lody. Mają słodki i intensywny smak, więc jestem pewna, że zagoszczą na stałe w Waszych domach. 

Niech ten przepis będzie Waszą inspiracją do eksperymentów i poszukiwania nowych smaków. Możecie dodać niezliczoną ilość produktów od ulubionych owoców(można również mrożone) po kawałki czekolady, aromaty i cokolwiek, na co macie ochotę - a poniżej znajdziecie kilka moich pomysłów. 


Awokado-limonka: 1 obrane i posiekane dojrzałe avocado, sok z 1-2 limonek
Lawenda-cytryna: 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy i sok z 1 cytryny
Figi-sól morska: 6 posiekanych i zamrożonych fig i spora szczypta soli morskiej
Brzoskwinia–malina-imbir: ½ szklanki mrożonych kawałków brzoskwini, ½ szklanki mrożonych malin, 2 cm świeżego, posiekanego imbiru
Pistacja: ½ szklanki pistacji i 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Prażona truskawka-kardamon: 230 g świeżych truskawek przekrojonych na pół z 1 łyżką miodu/syropu klonowego podpiekamy w piekarniku w 180*C przez 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy wraz z ¼ - ½ łyżeczki rozbitych ziaren kardamonu do bananów
Czekolada-masło orzechowe: 3 łyżki masła orzechowego i 1-2 łyżki kakao w proszku
Masło migdałowe/orzechowe: 3 łyżki masła migdałowego/orzechowego , 2 łyżki syropu klonowego/miodu, 1 łyżka tahini , ½ łyżeczki cynamonu , 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego i ½ szklanki orzechów (migdały lub inne)



Składniki – 2 średnie porcje
3 banany, dojrzałe



Banany obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy w woreczku, opakowaniu plastikowym, lub rozłożone na talerzu do zamrażarki na co najmniej kilka godzin lub całą noc. 
Ja od czasu, kiedy zrobiłam je pierwszy raz już zawsze mam je w zamrażarce;)


Banany wyjmujemy z zamrażarki i po około 5-10 minutach wrzucamy do malaksera, miksera lub innego miksującego urządzenia. 
Miksujemy do uzyskania puszystej i kremowej konsystencji.  Na końcu dodając dodatki jeśli używacie. 

W zależności od tego, jakiego sprzętu używacie może to chwilę potrwać, więc bądźcie cierpliwi. Na początku banany rozdrabniają się najtrudniej jednak po kilku minutach jest to coraz szybsze. W razie potrzeby oskrobcie boki naczynia w czasie miksowania. 
Podajemy od razu, smacznego.



Akcja lodowa 2014  Akcja lodowa 2014  Lato w pełni! 
Akcja bez nabiałuWymagająca dietaDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni 
Print Friendly and PDF

6 komentarzy :

  1. zdecydowanie najlepsze lody! banany mam stale pomrożone w zamrażalce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki prosty sposób!!
    Dzięki za podpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne do wyboru do koloru:) Lecę po banany:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam lody bananowe, lepsze niż kupne :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly