czwartek, 9 stycznia 2014

Lody bakaliowe z %, karmelowo-miodowe bez maszyny


Mój kolejny słodki wynalazek, zdaniem babci (zaraz po mnie, największej fanki lodów) wart każdej pokusy. Idealnie kremowe, odpowiednio słodkie, pyszne i zawsze miękkie - dzięki wyczuwalnym procentom.

Będą wspaniałym deserem jak i dodatkiem do innych słodkości.

Składniki (ok 800 g):
250 ml śmietanki 30% lub 36%
kilka łyżek jogurtu naturalnego/greckiego - opcjonalnie
3-4 łyżki sosu karmelowego (np. z TEGO przepisu)
3-4 łyżki miodu
szczypta cynamonu
ok. 4 łyżki alkoholu (u mnie wódka)
3 łyżki orzechów - u mnie drobno posiekane orzechy włoskie 
ok. 1/2 szklanki orzeszków w karmelu
ok. 1/2 szklanki rodzynek (lub innych bakalii)


Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy jogurt, sos karmelowy i miód, stale miksując składniki.
Na koniec dodajemy cynamon, alkohol i dodatki.
Masę przelewamy do pojemnika i mrozimy co najmniej kilka godzin. 

Smacznego! 




kolor żółty;)
ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3

7 komentarzy :

  1. Niebo w gębie... muszę koniecznie takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z radościa dodaje do akcji , ale że bakalie nie są żółte, walczą lodziki o nagrody pocieszenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko zależy od tego jakie się doda bakalie :D
    Jasne, jasne, rozumiem. Dziękuję bardzo i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.A gdybym chciała zrobić wersje bez %,jest szansa? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Dzięki alkoholowi nie są one po wyjęciu z zamrażarki tak twarde, jednak można je wyjąc i odstawić na kilka minut i wyjdzie na to samo;)

      Usuń
  6. czy trzeba te lody kręcić w maszynie do lodów? nie powstaną kryształki lodu? dopiero zaczynam z lodami i wolę się upewnić :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly