środa, 4 grudnia 2013

Kardamonowy ryż na mleku


Klasyczny ryż na mleku w trochę innym wydaniu. Można nawet powiedzieć lekko orientalnym. Wreszcie ugotowany, mama przetestowała, no i  wpadła po uszy. Więc teraz mogę go gotować codziennie.
Smacznego;)


Składniki (1 porcja): 
5 dużych łyżek ryżu ( około 60 g)
około 250 ml mleka
około 150 ml wody (można zastąpić większą ilością mleka)
Cukier/słodzik/miód - według uznania
1/3 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
1 strączek kardamonu (jego smak będzie delikatny, lecz charakterystyczny i wyczuwalny, można jednak dodać więcej)
1 łyżka wiórków kokosowych (lub śmietanki kokosowej, świeżego kokosa)
Ziarenka wanilii (do smaku, opcjonalnie)
Dodatki do smaku (np. pistacje lub inne orzechy, daktyle, dżemy, jogurty, sosy itp.)

Do małego garnka, na malutką moc gazu/palnika, wsypujemy ryż i zalewamy mlekiem. Gotujemy około 5 minut(lub jeśli wcześniej płyn zdąży odparować), mieszając od czasu do czasu. 
Do ryżu dodajemy wszystkie przyprawy tj. cynamon, imbir, ziarenka (rozłupujemy strączek) kardamonu, wanilię oraz wiórki kokosowe i wybrany słodzik. 
Dodajemy wodę lub więcej mleka, najlepiej stopniowo. Ryż gotujemy aż będzie miękki, cały czas mieszając by się nie przypalił. 
Przekładamy do miseczki i jemy;) Jest tak pyszny, że nie potrzeba jakichkolwiek dodatków, ale jeśli chcemy można wzbogacić jego smak.


Jeśli rano nie mamy czasu a chcemy mieć pyszne śniadanie, ryż możemy przygotować wieczorem, a rano tylko go podgrzać w mikrofali. Po  podgrzaniu warto dodać mleko/jogurt/maślankę i wymieszać by nie był suchy. Podgrzewanie wcale mu nie odejmuje smaku;)



Męski Lunch

7 komentarzy :

  1. nie ma to jak słodki aromatyczny ryż na mleku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, cudo :) Idealne comfort food na mroźne dni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubóstwiam taki kremowy ryż... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly