sobota, 19 października 2013

Tort orzechowo-kawowy z pijaną wiśnią


Klasyczny tort orzechowo - kawowy, w lżejszej wersji. Krem  maślany zastąpiłam tym ze śmietanki i czekolady, a biszkoptowe spody są lekkie i puszyste. Charakteru dodaje duża ilość likieru wiśniowego oraz pijane wiśnie z babcinej nalewki. 

Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują i tworzą najlepszy tort jaki jadłam. Nie jest za słodki, dosyć alkoholowy, posmakuje wszystkim, którzy lubią taki typ tortów.


Krem kawowy musimy przygotować w dzień poprzedzający pieczenie tortu.

Składniki (średnica 23cm):

Krem kawowy:

600 ml śmietany 36%
260 g białej czekolady, pokrojonej na drobne kawałki
4-5 łyżki kawy rozpuszczalnej
Około 400-500g wiśni z nalewki (lub świeżych/mrożonych namoczonych w wódce/spirytusie i następnie odsączonych)

Biszkopt orzechowy:

300 g mąki orzechowej (lub zmielonych orzechów laskowych, podprażonych i obranych)
200 g mąki pszennej, przesianej
310 g drobnego cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
6 dużych jajek (osobno żółtka i białka)
¼ szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu np. z wanilii (opcjonalnie)

Poncz:

około 100ml wody/mocnej herbaty
200ml likieru wiśniowego/wiśniówki


Śmietanę przelewamy do garnuszka, dodajemy posiekaną czekoladę i kawę. Podgrzewamy, aż czekolada i kawa się rozpuści i powstanie gładka masa. Przykrywamy folią spożywczą, studzimy i wkładamy na noc do lodówki. 
Przed wykonaniem tortu masę wyjmujemy z lodówki, ubijamy do momentu powstania gęstego kremu (jak bita śmietana). Przechowujemy w lodówce.



Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce umieszczamy mąkę orzechową (lub orzechy), mąkę pszenną, ¼ szklanki cukru, kawę, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy do wymieszania składników lub do momentu, aż orzechy będą całkowicie zmielone.

W misce ucieramy żółtka z ½ szklanki cukru na gęstą, jasną. Dodajemy ¼ szklanki zimnej wody i ekstrakt. Miksujemy, dodajemy mąkę z orzechami i mieszamy.
W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy resztę cukru (1/2 szklanki) i miksujemy.
Białka dodajemy stopniowo do masy z żółtkami i mieszamy szpatułką.


1.      Dno 3 form wykładamy papierem do pieczenia. Rozdzielamy masę biszkoptowo – orzechową na 3 części, rozkładamy w formach i wyrównujemy. 
2.  Jeśli posiadamy jedną taką blachę, blaty pieczemy jeden po drugim.
Pieczemy w temperaturze 175*C przez około 20 min, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy.


Pierwszy blat namaczamy 1/3 ponczu, rozsmarowujemy 1/3 (około 190ml)kremu i wyrównujemy. 
Kładziemy drugi blat ciasta, smarujemy ½ ponczu, wykładamy ½ kremu (około 190ml)
Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, namaczamy pozostałym ponczem, na wierzch oraz boki rozsmarowujemy resztą kremem. 
Dekorujemy według uznania. 


Tort był wykonany dla Babci, na urodziny, wiecznie osiemnaste;)



5 komentarzy :

  1. Wspaniały :)
    Taki mocno alkoholowy to na osiemnastkę w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak:D Dodam jeszcze, że stężenie alkoholu nie pozwoliło mu zamarznąć w zamrażarce;)

      Usuń
  2. jaki piękny! i na pewno przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czym by można było zastąpić alkohol???

    OdpowiedzUsuń
  4. Alkohol absolutnie nie jest konieczny. Dzięki niemu jest jednak odrobinę "lżejszy", mniej słodki.
    Lecz nasączyć możemy go również mocną herbatą i wcale nie będzie gorszy.
    Jeśli chodzi o alkohol do wiśni, możemy go po prostu pominąć. Dodać świeże, z zalewy lub mrożone(wcześniej osuszone na ręczniku papierowym).
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly