piątek, 18 października 2013

Tort kokosowy z karmelem i wiśniami



Lekki i kolorowy tort kokosowy z kremową warstwą karmelową oraz wyczuwalnym likierem kokosowym, przełamany kwaskowatą warstwą owoców. Tort powstał ze smaków, które akurat za mną "chodziły" i efekt był wyjątkowo pozytywny.
Jest bardzo efektowny i łatwy w wykonaniu. 
Gorąco polecam na wszelkie okazje :)


Składniki (tortownica 22cm):
Biszkopt:

7 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
85g mąki ziemniaczanej
4-5łyżki wiórków kokosowych
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Odrobina barwnika jeśli używamy
Krem Kokosowy:
300ml śmietany 36%
500g serka mascarpone
2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej do smaku)
¾ szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki likieru kokosowego lub rumu
Krem karmelowy:
160ml śmietany 36%
200g karmelu z puszki (lub ugotowanego mleka skondensowanego)
Warstwa Wiśniowa:
około 300-400g wiśni (lub innych owoców) – u mnie mrożone
Cukier – do smaku
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej we wrzątku
Poncz: (proporcje według uznania)
około 200ml likieru/rumu
około 100ml wody

Biszkopt
Piekarnik nagrzewamy do 170*C.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy żółtka, jedno po drugim, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta. Składniki łączymy na bardzo wolnych obrotach miksera lub szpatułką.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
1.       Możemy upiec  jeden biszkopt, około 60min - do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, opuszczamy w formie na podłogę z wysokości około 60cm i odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt dzielimy na 5 blatów.
2.       Możemy też upiec 2 biszkopty – ja tak zrobiłam. Masę dzielimy na 2 części, jedna z nich ma być nieco większa. Lub leż warzymy całą masę, dzielimy na 5 części i robimy to dokładnie;) Pieczemy biszkopty około 25min każdy, najlepiej do suchego patyczka. Każdy z biszkoptów opuszczamy na podłogę z wysokości 60cm, studzimy i dzielimy: mniejszy na 2 części, a większy na 3.

Warstwa wiśniowa:
Zamrożone owoce podgrzewamy w garnuszku. Do rozmrożonych lub świeżych owoców wsypujemy cukier i gotujemy chwilę (do rozpuszczenia cukru).  Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, odstawiamy do ostudzenia. Przestudzone owoce przekładamy do lodówki/zamrażarki i czekamy aż zgęstnieje, tak by powstała lekka galaretka. Sok z owoców nie powinien zbytnio wsiąknąć w biszkopt.


Krem kokosowy
Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone i ponownie chwilę miksujemy. Dodajemy cukier puder , alkohol i wiórki kokosowe, łączymy składniki.


Krem karmelowy
Śmietanę ubijamy, dodajemy karmel i dokładnie miksujemy do połączenia składników.  




Pierwszy blat nasączamy 1/5 ponczu, rozkładamy 1/3 kremu kokosowego.
Przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy ¼ ponczu, rozkładamy stężone owoce. 
Układamy kolejny blat, nasączamy 1/3 ponczu, rozkładamy masę karmelową. 
Na kolejny nasączony blat ½ ponczu rozkładamy ½ masy kokosowej, ostatni blat nasączamy resztą ponczu. Boki oraz wierzch tortu smarujemy resztą masy kokosowej.

Tort przechowujemy w lodówce.

Do dekoracji użyłam róż, które wykonałam z masy cukrowej (Jeśli będą zainteresowani, dodam przepisJ ) Możemy tez użyć wiórków kokosowych ( suszonych, lub ze świeżego kokosa) lub innej dekoracji. 

Smacznego;) 





  Krówkowe Wariacje 
 

6 komentarzy :

  1. O łał! Jakbym coś takiego zrobiła to już nikt by nie powiedział, że słabo piekę! Szkoda, że nie jestem uzdolniona kulinarnie. Będę zaglądać, może , któregoś dnia się przełamię przy czymś łatwym :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trening czyni mistrza ;) A tort wcale nie taki trudny, w przeciągu kilku następnych dni pojawią się przepisy na jeszcze lepsze i wcale nie trudniejsze, zapraszam;)

      Usuń
  2. Wygląda cudnie. Karmelowa warstwa podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaardzo lubie torty z kokosem i jeszcze karmel!Szczyt szczescia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę prosić przepis na taką masę cukrową? Za dwa tygodnie córka ma urodziny i chce taki tort żebym zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę prosić przepis na taką masę cukrową? Za dwa tygodnie córka ma urodziny i chce taki tort żebym zrobiła.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly