niedziela, 22 września 2013

Torcik serowy z owocami


Wyjątkowo pyszny, błyskawiczny, letni klasyk - Kremowy, wyjątkowo delikatny, lekki sernik z owocami i galaretką na zimno.
Za każdym razem może smakować inaczej poprzez użycie innych dodatków i owoców.


Składniki (tortownica ok. 25 cm):

Opakowanie biszkoptów (podłużne lub okrągłe)
1 kg twarogu kremowego (najlepiej 3-krotnie zmielonego)
Słodzik/cukier do smaku
Skórka z 1 cytryny
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie (opcjonalnie, ja nie użyłam)
Owoce – około 400 g
Galaretka owocowa – 1 opakowanie ( lub 2)

Na spodzie tortownicy układamy szczelnie biszkopty.
W misce miksujemy ser ze słodzikiem/cukrem oraz skórką z cytryny.
Jeśli używamy żelatyny, dodajemy ją lekko przestudzoną i znów miksujemy przez chwilę.
Masę serową rozkładamy równo na biszkoptach. Układamy owoce i chowamy ciasto do lodówki.

Według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy galaretkę, dodając około 50ml mniej wody.
Kiedy lekko stężeje wylewamy ja na owoce i znów wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Smacznego;)





2 komentarze :

  1. Taki serniczek to idealne awaryjne ciasto, bo robi się szybko i zawsze wszystkim smakuje:) Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uuuuuwielbiam sernik na zimno, a najbardziej z brzoskwiniami <3

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly