poniedziałek, 15 lipca 2013

Surówka z kwaszonej kapusty


Pyszna, błyskawiczna, wiosenna surówka z kwaszonej kapusty wzbogacona smakiem świeżych warzyw oraz jabłek. Idealna jako dodatek do obiadu - często podawana z rybą.

A Wy jakie obiadowe smaki przełamujecie kwaszoną kapustą?


Składniki (4 porcje):

200 g kwaszonej kapusty
1 marchewka
1 jabłko (najlepiej kwaśne)
1 cebula
Pół pęczka szczypiorku lub pietruszki (lub pół na pół)
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oleju/oliwy - opcjonalnie
Sól, pieprz, łyżeczka cukru


Obraną marchew oraz jabłko ścieramy na grubych oczkach tartki. Do miski dodajemy posiekaną cebulę, szczypiorek lub pietruszkę oraz kwaszoną kapustę. Całość doprawiamy solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), cukrem, sokiem z cytryny oraz oliwą/olejem.
Surówkę dokładnie mieszamy.

Smacznego ;)


Zielnik Kuchenny 2013

4 komentarze :

  1. Uwielbiam taką surówkę :) szczególnie z moją odkrytą niedawno pyszną kapustą kiszoną z Lidla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szanowna Pani
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/

    OdpowiedzUsuń
  3. super surówka - idealna do rybki i nie tylko ;-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly