piątek, 21 czerwca 2013

Mus Rabarbarowo - Jabłkowy z Cynamonem


Słodki, soczysty, a jednak przełamany lekko kwaśnym smakiem rabarbaru, idealny i banalny. 

Wystarczy zaledwie pięć składników oraz 30 minut wolnego czasu, a będziecie cieszyć się prawdopodobnie najlepszym musem rabarbarowo - jabłkowym z wyrazistą nutą cynamonu ;)

Wspaniały do wszelkiego rodzaju tart, placków, ciast, naleśników, babeczek, ciasteczek, do jedzenia łyżeczką ze słoika czy miseczki – po prostu do wszystkiego ;)


Składniki (około 2 kg musu):

6 jabłek (około 700 g)obrane i pokrojone w drobną kostkę
1 kg rabarbaru – umytego, pokrojonego w drobne kawałki
2-3 laski cynamonu (można dodać kawałki kory lub zastąpić sproszkowanym (około 2 łyżki))
115 g cukru (+/- – do smaku) - lub stevia/inny słodzik
500 ml wody
1-2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu (opcjonalnie)


Do dużego garnka na średnim gazie wrzucamy jabłka, rabarbar, laski cynamonu(lub korę/proszek), cukier oraz wodę.
Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejszamy gaz na mały, częściowo przykrywamy i gotujemy około 30 – 40 minut, aż mus będzie miękki i gęsty.
Jeśli w garnku pozostaną części owoców możemy je rozgnieść widelcem lub zblendować.

Wyjmujemy laski cynamonu, jeśli czujemy taką potrzebę, dosładzamy do smaku i dodajemy cynamon w proszku.

Mus najlepiej przechowywać około 3-4 dni w szczelnym zamknięciu w lodówce.

Smacznego ;)






 

 Zielnik Kuchenny 2013
 Jedzenie z muzyką w tle III
 Przysmaki dla taty 3 Kolacja w czasie sesji!
 Akcja rabarbar - IV edycja  Dietetyczne słodkości

7 komentarzy :

  1. mniam ! musze przerobić jakiś rabarbar póki jeszcze czas :) Mam nadzieję, że będę mogła się delektować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Emilko, taki mus to na pewno pyszny sam w sobie, ale tez idealny jako dodatek do ciast czy naleśników :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wprost idealny ;)
      A smak.... jejku, rozpływa się w ustach ;) - kocham połączenie cynamonu, jabłek i rabarbaru ;)

      Usuń
  3. Wyglada apetycznie :) Sama zapomniałam kiedy ostatnio robiłam taki mus

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, jaki pyszny!:)
    pozdrawiam i dziękuję za dodanie go do akcji rabarbar 2013!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly