środa, 15 maja 2013

Pieczona cukinia pod trzema serami


Kto lubi kiedy podczas gotowania, piękne zapachy z kuchni rozchodzą się po całym domu?
To danie zdecydowanie do takich należy.
Aromatyczna mieszanka przypraw i ziół, czosnek oraz zapiekany ser.

Szybkie, łatwe i pyszne. Polecam ;)

Składniki (1 porcja):

Cukinia (1, średnia sztuka)
Cebula ( ½ małej)
Pomidor ( 1 sztuka)
Czosnek (3 ząbki)
Ser feta (około 100 g)
Ser żółty (2 plasterki – około 40 g)
Ser żółty – do posypania, użyłam włoskiego
Jogurt naturalny (3 łyżki)
Masło (1 łyżeczka)
Przyprawy: estragon, rozmaryn, słodka papryka, chili w płatkach i proszku, sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie

Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy z niej miąższ. 
Na deseczce drobno siekamy cebulę oraz umytego pomidora.

Na patelni rozgrzewamy masło, i na małym gazie podsmażamy cebulkę. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy drobno posiekany czosnek, pomidora oraz miąższ cukinii i smażymy kilka minut.

Dodajemy przyprawy (max. 0.5 łyżeczki każdej) : słodką paprykę, chili, sól, pieprz, curry, estragon oraz ciut więcej ziół prowansalskich i kilka pokruszonych igiełek rozmarynu.

Po chwili dodajemy 2 łyżki sera feta oraz jeden, pokrojony plasterek sera żółtego. Wszystko razem mieszamy i dusimy do wyparowania płynów.

Gotowy farsz rozkładamy w cukinii. 
W kubeczku mieszamy jogurt naturalny, resztę sera feta oraz plasterek pokrojonego sera żółtego ze szczyptą pieprzu. Cukinię układamy w naczyniu, zalewamy sosem, posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy około 20 minut. 
Po upływie tego czasu, wyjmujemy naczynie, cukinie posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy kolejne 10 minut.

Gotowe. Smacznego ;) 





Zielnik Kuchenny 2013

10 komentarzy :

  1. takie pyszności z samego rana a ja mam tylko płatki :/ wygląda mega pysznościowo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko albo aż - śniadaniowy przepis z ich wykorzystaniem czeka w kolejce na opublikowanie ;) Zwykłe płatki ale z dodatkami - mega pyszna, dająca energii poranna bomba ;D

      Usuń
    2. ooo to nie mogę się doczekać w takim razie ;) a masz w planach też notkę na ten konkurs o zdrowym trybie życia z mojanowafigura.pl/blogerki? w ogóle widziałaś już to?

      Usuń
    3. Nie widziałam, ale dzięki za informacje ;) Chętnie zobaczę ;)

      Usuń
  2. Wygląda ciekawie! Dziękuję za przyłączenie się do akcji maj z cukinią!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam tą cukinię na obiad dla rodziny przez cały tydzień na spółkę z innym daniem .Dzieci może nie były aż tak uraczone tym faktem ,ale my z mężem w życiu nie zjedliśmy tyle cukinii bez znudzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieci uwielbiają rozmaitości, ale bardzo się ciesze, że przepis trafił w Wasze gusta smakowe. Pozdrawiam;)

      Usuń
  4. I dziś znów wracam do tego przepisu.Oczywiście wszyscy dorośli w mojej rodzinie zacierają już ręce.Cukiniowy maraton czas zacząć.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly