sobota, 18 maja 2013

Crostini idealne - szpinak, ser i jajko

 Dziś szpinak w wersji śniadaniowej. Na pysznym grillowanym pieczywie, z serem i odrobiną czosnku - moim zdaniem te składniki tworzą idealne połączenie. 

A wy? - Bez jakiego składnika nie wyobrażacie sobie szpinaku?
Składniki (2 kanapki):

Pieczywo (2 grube kromki)
Masło (2 łyżeczki)
Świerzy szpinak (garść, około  50 g)
Czosnek (1 ząbek)
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Ser żółty (kawałek/kilka plasterków) – u mnie parmezan
Jajka (2 sztuki)

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy posiekany czosnek, liście szpinaku i dusimy 2-3 minuty, aż zwiędnie. Zdejmujemy z gazu, doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie gałką muszkatołową, dodajemy 2 łyżki startego sera i mieszamy.

W garnku, do gotującej się wody wrzucamy jajka, które wcześniej powinniśmy sparzyć pod gorącą wodą (unikamy pękania skorupki w wyniku kontaktu zimnego jajka z gorącą wodą).
Gotujemy je na miękko - 5 minut.

Kromki chleba grillujemy na złoty kolor, smarujemy masłem, układamy szpinak. Jajka ostrożnie obieramy, kroimy na pół i rozkładamy na szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy serem.

Smacznego ;)

 

  Zielnik Kuchenny 2013

2 komentarze :

  1. U mnie czosnek i gałka muszkatołowa do szpinaku to podstawa :D
    ojj któreś niedzielne śniadanko na pewno będzie tak wyglądać !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię do szpinaku dodać również orzeszków pinii podprażonych na patelni ale to już droższa impreza wiec to dodatek "od święta" :)

      Usuń

Printfriendly