środa, 15 maja 2013

Cheese & spinach pie


Prawdziwa gratka dla fanów sera i szpinaku ;) Moim zdaniem jest to połączenie idealne. 
Dziś w postaci ciasta z dodatkiem słodkiej kukurydzy. Pycha ;)
  
Składniki:
Spód:
Mąka (300 g) – np. pszenna, pełnoziarnista, itd. lub mieszanka
Jogurt naturalny (100 g)
Jajko (1 sztuka)
Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
Farsz:
Szpinak (300 g) – u mnie 200 g świeżego i 100 g mrożonego
Ser (300 g) – u mnie mieszanka: 250 g (ser biały, feta) 50 g (ser żółty)
Kukurydza (1 puszka)
Czosnek (2 - 3 ząbki)
Cebula słodka (1 sztuka)
Jajka (2 sztuki)
Sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy
Na wierzch: ser żółty do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Wszystkie składniki na spód zagniatamy do powstania gładkiego ciasta. Wstawiamy je na około 30 minut do lodówki.
W tym czasie w misce mieszamy składniki na farsz: posiekany i umyty świeży szpinak, rozmrożony szpinak, sery, kukurydzę, posiekaną cebulę i czosnek, jajka oraz przyprawy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim spód, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wylewamy farsz i posypujemy serem.
Pieczemy około 50 minut.

Smacznego ;) 


Zielnik Kuchenny 2013

1 komentarz :

  1. Ja lubię ! ;)

    cudownie wygląda i na pewno niebiańsko smakuje.

    pozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly