środa, 17 kwietnia 2013

Chleb orkiszowo-bananowy z jagodami i nasionami Chia



Słyszeliście o nasionach Chia, również znanych jako Szałwia hiszpańska? Nie? Ja do niedawna również ;) Możecie je dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub ich internetowych odpowiednikach.
Nasiona tej rośliny stanowią najbogatsze źródło kwasów OMEGA 3 i OMEGA 6. Posiadają wyższą zawartość tych kwasów niż ryba, czy inne ziarna i nasiona. Zawierają również spore ilości błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin B3, B2, B1 oraz A, szeroką gamę witalnych minerałów takich jak wapń, żelazo, potas, cynk i wiele innych. Spowalniają również rozkład węglowodanów na cukry proste, tak więc samo zdrowie ;)
Chlebek wyszedł niesamowity, jest odpowiednio wilgotny, pięknie pachnący i pyszny – kuchenne eksperymenty są dobre! ;)
Niestety brak możliwości zrobienia ładnego zdjęcia rano (oraz obawa że już go nie będzie) zmusiły mnie do nocnych sesji ;)


Składniki:
Nasiona Chia (1 łyżka)
Woda (3 łyżki)
Mąka orkiszowa (360 g)
Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
Soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)
Sól (1/2 łyżeczki)
Białko (1 sztuka)
Oliwa/olej (2 łyżki)
Śmietana 12% (120 g)
Banany w postaci puree - rozgniecione (240 g)
Nasionka z laski wanilii/ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
Jagody (240 g) – można zastąpić malinami, jeżynami lub co tylko wymyślicie ;)

Piekarnik nagrzewamy do 175* C.
W kubku/filiżance do wody dodajemy nasiona i pozostawimy na około 5 minut. 
Do miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia i sól. 
W oddzielnej miseczce mieszamy białko, oliwę lub olej, śmietanę, banany, nasionka wanilii/ekstrakt oraz nasze nasiona. 
Zawartość „mokrej” miseczki dodajemy do „suchej” i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego ;)

Przywołujemy wiosnę!!!

3 komentarze :

Printfriendly