sobota, 2 maja 2015

Lody bananowe z PB&J - V


Kto kocha połączenie peanut butter & jam będzie zachwycony. Miękkie, całkiem zdrowe lody, które powstały na bazie z bananów. Całość jest banalnie prosta, a aby się cieszyć ich smakiem czekamy znacznie krócej niż na klasyczne lody z kremówki. Idealne jako słodka przekąska czy zamiennik lodów sklepowych. 
Tę wersje możecie również dowolnie modyfikować, chociażby dosładzając np. miodem, syropem klonowym, czy dodając chipsy czekoladowe.


Składniki: 
4 duże banany, pokrojone w plasterki i zamrożone 
3-4 łyżki mleka roślinnego (lub krowiego w wersji nie-wegańskiej)
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki dżemu malinowego/truskawkowego/ ulubionego J
Dodatkowo: 
2-3 łyżki masła orzechowego 
3-4 łyżki dżemu 





W blenderze miksujemy dokładnie na puszystą masę banany z dodatkiem mleka. 
Dodajemy 3 łyżki masła orzechowego i dżem, znów mieszamy do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

Masę przelewamy do pojemnika, w którym schowamy lody do zamrażarki. 

Na wierzchu kładziemy kilka łyżek ulubionego dżemu oraz masło orzechowe – jeśli jest dosyć gęste możemy je podgrzać kilka sekund w mikrofali.

Całość mieszamy bardzo delikatnie – tak by nie połączyć  składników, lecz zostawić pewien ‘wir’ z ang. Po prostu swirl J

Pojemnik wkładamy do zamrażarki na około 6 – 8 godzin, w zależności od rozmiaru pojemnika czas ten może się skrócić/wydłużyć.  
Przed nałożeniem lodów należy odczekać kilka minut by zmiękły. 





Domowy Wyrób Wiosenne słodkości!

7 komentarzy :

  1. najlepsze! uwielbiam je jeść, a szczególnie latem - w takiej wersji jednak jeszcze nie robiłam, także jak najszybciej biorę się za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham! Muszę wypróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. Boże. Muszę wypracować ten przepis :)
    Pozdrawiam,
    Fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjnie wyszły! :)
    Czuję, że będą mi smakować! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly