Kto kocha połączenie peanut butter & jam będzie
zachwycony. Miękkie, całkiem zdrowe lody, które powstały na bazie z bananów.
Całość jest banalnie prosta, a aby się cieszyć ich smakiem czekamy znacznie
krócej niż na klasyczne lody z kremówki. Idealne jako słodka przekąska czy zamiennik
lodów sklepowych.
Tę wersje możecie również dowolnie modyfikować, chociażby dosładzając np.
miodem, syropem klonowym, czy dodając chipsy czekoladowe.
Składniki:
4 duże banany, pokrojone w plasterki i zamrożone
3-4 łyżki mleka roślinnego (lub krowiego w wersji nie-wegańskiej)
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki dżemu malinowego/truskawkowego/ ulubionego J
2 łyżki dżemu malinowego/truskawkowego/ ulubionego J
Dodatkowo:
2-3 łyżki masła orzechowego
3-4 łyżki dżemu
W blenderze miksujemy dokładnie na puszystą masę banany z
dodatkiem mleka.
Dodajemy 3 łyżki masła orzechowego i dżem, znów mieszamy do osiągnięcia
jednolitej konsystencji.
Masę przelewamy do pojemnika, w którym schowamy lody do
zamrażarki.
Na wierzchu kładziemy kilka łyżek ulubionego dżemu oraz masło orzechowe – jeśli
jest dosyć gęste możemy je podgrzać kilka sekund w mikrofali.
Całość mieszamy bardzo delikatnie – tak by nie połączyć składników, lecz zostawić pewien ‘wir’ z ang. Po
prostu swirl J
Pojemnik wkładamy do zamrażarki na około 6 – 8 godzin, w
zależności od rozmiaru pojemnika czas ten może się skrócić/wydłużyć.
Przed nałożeniem lodów należy odczekać kilka minut by zmiękły.
najlepsze! uwielbiam je jeść, a szczególnie latem - w takiej wersji jednak jeszcze nie robiłam, także jak najszybciej biorę się za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńObłęd!
OdpowiedzUsuńKocham! Muszę wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńMniam. Boże. Muszę wypracować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Fit-healthylife.blogspot.com
Rewelacyjnie wyszły! :)
OdpowiedzUsuńCzuję, że będą mi smakować! *.*
Super przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńcool
OdpowiedzUsuńwww.betterbeahit.com