środa, 5 listopada 2014

Muffiny czekoladowe z kremem miętowym - raj dla gości


Kto z Was próbował połączenia mięta-czekolada zapewne wie, że smakuje wyśmienicie. Pyszne, mięsiste, mocno czekoladowe babeczki z delikatnym, lekko maślanym kremem miętowym. Smaki świetnie się łączą i równoważą, całość nie jest za słodka, więc bez problemu sięgamy po kolejną porcję. Są proste w wykonaniu, a składniki w większości znajdziecie u siebie w domu.
Babeczki z pewnością posmakują gościom, połączenie czekolady z miętą to sukces gwarantowany. 



Składniki - 10 sztuk:  
120 g mąki
100 ml oleju
120 g cukru
75 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
50-70 ml mleko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
Krem:
70 g cukru pudru (+/- do smaku)
70 g masła
50 ml śmietany kremówki 36%
kilka posiekanych liści mięty
zielony barwnik
1 łyżka ekstraktu miętowego – jeśli posiadamy



Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Do foremek wkładamy papilotki. 

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. W małej miseczce roztrzepujemy jajka przy pomocy widelca z mlekiem. 
Mąkę mieszamy z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. 
Masę jajeczną mieszamy z rozpuszczoną czekoladą, a następnie partiami dodajemy mąkę – miksujemy kilka minut na wolnych obrotach miksera, dodajemy ekstrakt. 

Ciasto przekładamy do foremek – do 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze 180* przez około 15-20 minut. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. 

Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie oddzielnie ubijamy kremówkę. 
Do masła dodajemy partiami kremówkę delikatnie łącząc składniki. Dodajemy cukier puder do smaku, barwnik oraz dobrze posiekaną( bądź zblendowaną, utartą) miętę. Miksujemy około 2 minuty. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. 

Upieczone babeczki dekorujemy przygotowanym kremem, przechowujemy w lodówce. 




Tym przepisem biorę udział w konkursie na durszlak.pl, gdzie można wygrać książki Doroty Świątkowskiej [link do książek].


Smaczna Jesień Imieniny u cioci Moje wypieki i desery na każdą okazję

11 komentarzy :

  1. Smacznie i apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie! Kolor papilotek cudowny. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprost uwielbiam połączenie mięty i czekolady, więc babeczki jak dla mnie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudne! mięty niestety nie trawię w deserach, ale prezentuje się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie kolorów jest rewelacyjne :) a że goście przepadają za połączeniem czekolada-mięta przekonałam się nie raz!

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe połaczenie smaków :) jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ one śliczne! Jestem pewna, że smakowały wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś tu jest nie tak. Czekoladę z masłem roztapiamy, tylko ile tego masła, bo w kremie jest podane, ale w cieście już nie

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly