sobota, 19 lipca 2014

Ciasto malinowe z kawałkami czekolady


Wyśmienite ciasto z soczystymi malinami i kawałeczkami gorzkiej czekolady. Przypomina klasyczne ucierane ciasto lecz jest mniej puszyste przez brak masła czy oleju. Jest wilgotne i gęste, jednak zdecydowanie nie zakalcowate. Wspaniale łączy w sobie smak owoców i czekolady oraz pysznie pachnie. 
Mimo, że latem unikamy włączania piekarnika to bardzo polecam to ciasto. Nie jest zbyt słodkie, a szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zamiast malin możecie również użyć wiśni, z którymi też pysznie smakuje lub innych ulubionych owoców, a poza sezonem owoców mrożonych. 



Składniki – tortownica 20 cm
4 jajka, osobno żółtka i białka
150 g cukru
1/3 łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu
1 łyżeczka soku z cytryny
150 g maślanki lub jogurtu naturalnego
250 g mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub chipsy czekoladowe –  im bardziej gorzka tym lepiej
450 g malin 
cukier puder do posypania



Piekarnik nagrzewamy do 180*C

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. 


Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i chipsy czekoladowe. Białka ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną pianę.W kolejnej misce umieszczamy żółtka. Dodajemy cukier, śmietanę lub maślankę, wanilię i krótko miksujemy na średnich obrotach, aż masa się napowietrzy. Wsypujemy wymieszaną mąkę i krótko łączymy składniki łopatką, tylko do połączenia. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy ją z ciastem. 

Maliny możemy wmieszać do ciasta, lub wlać jego połowę do blaszki, ułożyć równomiernie owoce i przykryć resztą masy. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 60 minut.
Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia, możemy zdjęć obręcz tortownicy. 

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 








Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

1 komentarz :

  1. Mmm, takie pełne owoców musiało smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly