czwartek, 24 lipca 2014

Ciasto czekoladowe z orzechami


Bardzo czekoladowe i puszyste ciasto z dodatkiem chrupiących i aromatycznych orzechów laskowych. Jest delikatne o wspaniałym aromacie czekolady i orzechów, do złudzenia przypomina zapach nutelli, tylko jest milion razy lepsze ;) Polecam wszystkim fanom czekoladowych wypieków. 



Składniki – blaszka 24 x 24 cm 
150 g czekolady mlecznej 
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 
0,8 szklanki cukru 
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao w proszku 
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml oleju roślinnego 
3 łyżki masła
4 jajka 



Piekarnik nagrzewamy do 160*C
Blaszkę wykładamy pergaminem. 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło oraz czekoladę. 
Jajka i cukier ucieramy mikserem na jednolitą masę od 3 do 5 minut. Dodajemy roztopione masło wraz z czekoladą i dokładnie miksujemy na niskich obrotach.  
Do ciasta dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz olej. 
Na końcu wrzucamy orzechy laskowe. 

Ciasto wlewamy do formy i rozprowadzamy równomiernie. 
Pieczemy do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160*C, około 25 minut. 
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego.





Lato w pełni!

6 komentarzy :

  1. O rany *___* Nie fajnie patrzeć na takie zdjęcia po półncy...

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany *___* Nie fajnie patrzeć na takie zdjęcia po półncy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ,martwi mnie tylko ilość proszku do pieczenia ,z tego co pamiętam są różne wielkości ,prawda ?Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Moja nieuwaga, a błąd już poprawiony. Pozdrawiam;)

      Usuń
  5. Mmm, zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly