sobota, 19 kwietnia 2014

Sernik bananowy z bourbonem



Lekki i puszysty, gotowany sernik bananowy na klasycznym spodzie ciasteczkowym z dodatkiem pekanów. Ciasto ma doskonały i bardzo bananowy aromat, a dodatek bourbonu nadaje mu niewiarygodny, głęboki smak. Całość zwieńczyłam sosem karmelowym, który idealnie pasuje do alkoholu i owoców. 

Jeśli chcecie, aby Wasz sernik był słodszy użyjcie bardzo dojrzałych i miękkich bananów, a jeśli wolicie nie używać alkoholu do wypieku zastąpcie go aromatem waniliowym. 



Składniki – średnica 23 cm

Spód:
2 szklanki drobno pokruszonych biszkoptów (lub ciastek owsianych, lub herbatników)
 
½ szklanki posiekanych orzechów np. pekanów 
110 g masła, roztopionego


Masa serowa:
3 duże dojrzałe banany
1 łyżka soku z cytryny
¼ szklanki brązowego cukru
3-5 łyżek whiskey typu bourbon ( lub 1 łyżkę ekstraktu z wanilii) + dodatkowa 1 łyżka alkoholu
900 g sera śmietankowego lub z wiaderka
1 szklanka cukru pudru
4 duże jajka

Do podania - sos karmelowy z TEGO przepisu (z tych proporcji zostaje około 4-5 łyżek) 



Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie srebrną folią. 

Ciastka oraz orzechy mielimy na proszek. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy, tak aby całość była wilgotna i się ze sobą łączyła. Masą ciasteczkową dokładnie i równomiernie wykładamy  dno oraz boki blachy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Blachę wyjmujemy i odstawimy do całkowitego ostygnięcia .

W małym garnku rozgniatamy banany. Jeśli chcecie aby sernik był kremowy musicie dokładnie je zgnieść na krem, jeśli chcecie aby w serniku znalazły się kawałki owoców zostawcie w bananach małe cząstki. 
Dodajemy brązowy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i całość zacznie się lekko gotować.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy alkohol lub ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy.

W misce miksera rozbijamy ser przez około 2 minuty, aż zmieni się w jednolitą masę. Dodajemy częściami cukier i miksujemy na gładki krem. Dodajemy po jednym jajku,  dobrze mieszając za każdym razem. Wlewamy łyżkę alkoholu/ekstraktu i dokładnie mieszamy.  Dodajemy mieszaninę z bananów i łączymy składniki miksując. 


Masę przelewamy na podpieczony spód, a formę umieszczamy w większym naczyniu. 
Do większej formy wlewamy do połowy gorącą wodę. Pieczemy w temperaturze 180* przez około 45 minut do 1 godziny. Upieczony sernik umieszczamy na kratce do ostygnięcia.


Ciasto dekorujemy sosem karmelowym przygotowanym np. wedle TEGO przepisu, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 5h. Smacznego.

Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

















6 komentarzy :

  1. wow! fantastycznie się prezentuje! sernik musi smakować też genialnie :) nie ma to jak bananowe wypieki i ulubione serniki połączone w jedną całość :) znakomity pomysł na Wielkanocny stół i nie tylko zresztą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest fantastyczny;)
      Bardzo dziękuję i życzę wesołych i spokojnych świąt;)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. wielkie woooooooow! :D wygląda nieziemsko:)
    Kradnę przepis ;)

    Wesołego Alleluja kochana ! ;*

    http://diamond-life-healthly.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly