czwartek, 6 lutego 2014

Sałatka z cous cous, tuńczykiem i marynowanym pieprzem


Bardzo dobra, lekka sałatka z kaszy cous cous, z dodatkiem tuńczyka, chrupiącej papryki i cieciorki, aromatycznych przypraw oraz charakterystycznego, marynowanego pieprzu.
Świetnie się sprawdzi jako przystawka lub sałatka na lunch. 


Składniki (mała miska):
pół szklanki cous cous
1 puszka tuńczyka
½ puszki cieciorki
1 papryka
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
½ łyżeczki vegety, pieprzu, pieprzu cytrynowego
szczypta chili
sól do smaku
2 łyżki marynowanego pieprzu
sok z ½ cytryny

Cous cous przygotowujemy na sypko według instrukcji na opakowaniu.
Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do kaszy.
Dodajemy posiekany czosnek, odsączonego tuńczyka i cieciorkę. Doprawiamy przyprawami, wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i odstawiamy na min. 30 min do lodówki, aby się „przegryzła”.
Smacznego. 



Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014 Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa
W Nowy Rok z SuperFoods W Nowy Rok z Superfoods Śniadanie mistrzów

5 komentarzy :

Printfriendly