niedziela, 16 lutego 2014

Babeczki Cannoli

Pyszne, słodziutkie mini babeczki z ciasta na włoskiego Cannoli wypełnione kremem z dodatkiem serka mascarpone. Udekorowane chrupiącymi kawałeczkami czekolady, pistacjami i kolorowymi posypkami.

Jest to wspaniały, łatwy i nie wymagający dużo czasu przepis, a przy tym idealny pomysł na wszelkiego rodzaju imprezy. Dodatkową ich zaletą jest to, że nie są smażone, tak jak w oryginale, lecz pieczone. Polecam!


Składniki (u mnie 48 sztuk):
2 szklanki mąki + na podsypywanie
2 ½ łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
½ łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
ok 60 g rozpuszczonego masła
½ łyżeczki soli
1 duże białko 
7 łyżek soku jabłkowego lub grejpfrutowego 
2 łyżki octu
olej do posmarowania
Krem:
350 g serka ricotta lub ubitej kremówki
220 g serka mascarpone
pół szklanki cukru pudru (lub mniej, więcej do smaku)
około 80g chipsów czekoladowych 
Przykładowe dodatki:
cukier puder do posypania 
rozpuszczona czekolada
posiekane orzechy
posypki
owoce itd.


W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier puder, kakao, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Zalewamy roztopionym masłem, dodajemy białko i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. W miseczce łączymy sok i ocet, poczym wlewamy mieszaninę do mąki i miksujemy ponownie do połączenia składników. 
Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy w kulki i wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika.  Chłodzimy w lodówce od 30minut do godziny. 

Piekarnik nagrzewamy do 200*C. 
W międzyczasie przygotowujemy krem:
W misce za pomocą szpatułki lub miksera łączymy serek ricotta z mascarpone i cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia się ciasta.


Każdą ze schłodzonych części ciasta lekko wyrabiamy, podsypując minimalnie mąką. Rozwałkowujemy (najłatwiej częściowo) i wykrawamy kółka odpowiedniej wielkości do naszych foremek. Przyciskamy równomiernie do foremek i smarujemy lekko olejem

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 11 - 13 minut, na lekko złoty kolor. Studzimy na kratce, wypełniamy kremem i dekorujemy. Najlepiej schować do lodówki, aby się przegryzły. 
Smacznego. 






Walentynki - czym TO się je? Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Mascarpone Karnawał 2014 Słodkie Walentynki 2014
Tłusty czwartek 2014

11 komentarzy :

  1. Jeszcze nie próbowałam tego ciasta :) ale jak widać muszę to nadrobić i to koniecznie w tak smakowitej wersji :)
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bosko , a jak muszą smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne! Poproszę jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są cudowne, już wiem co zrobię jak znajomi wpadną :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowite! Mam nadzieje, ze ci, dla ktorych sie tak napracowalas, przynajmniej docenili te cuda?!
    :)

    Jest mi milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, u mnie wszyscy są fanami słodkości ;)

      Usuń
  6. ooo.. narobiłaś smaka kolejny raz ;) kradnę przepis i też spróbuje takie cudne zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam, coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnego masz bloga, co przepis to zaskakujesz !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo dziękuję;) Aż szkoda, że nie mieszkam w Warszawie, bo chętnie zapisałabym się na trening u Ciebie;)

      Usuń

Printfriendly