wtorek, 11 czerwca 2013

Risotto z indykiem i pieczarkami


Fantastyczne danie, idealnie pasujące jako codzienny obiad lub rodzinny, niedzielny posiłek. Pyszny kurczak, delikatne pieczarki, ryż i świeży szczypiorek - zdecydowanie tak ;)  


Składniki (na około dużych 5 porcji):

Filet z piersi indyka (800 g)
Pieczarki (około 700 g)
Ryż (2 szklanki – około 370 g) - np. ryż arborio
Białe, wytrawne wino (2 kieliszki) - opcjonalnie
Bulion warzywny (2 litry)
Cebula dymka (skrojony cały pęczek bez szczypiorku)
Olej do smażenia, łyżka masła
Sos sojowy (3 - 4 łyżki)
Sól, pieprz, chili, curry, kardamon, czosnek, vegeta
Sos grzybowy Winiary (1/2 opakowania) – opcjonalnie. Doda kleistości i podkreśli smak pieczarek.
Koperek lub szczypiorek do podania


Piersi indyka myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju do uzyskania złocistego koloru, na końcu dodając sól, pieprz i chili do smaku.

Następnie (można na tej samej patelni) smażymy umyte, obrane i pokrojone na pół lub na ćwiartki pieczarki - również do uzyskania złocistego koloru, doprawiając solą i pieprzem pod koniec smażenia.




W garnku przyrządzamy bulion warzywny. Posiekaną cebulkę szklimy (na dużej patelni lub garnku) na łyżce masła z dodatkiem oleju. Do cebulek wsypujemy ryż, zalewamy dużą szklanką bulionu (lub winem) i mieszając, czekamy aż płyn odparuje. Bulion dolewamy porcjami do ryżu, cały czas mieszając, do momentu aż będzie miękki (około 20 minut). Kilka minut przed tym, kiedy będzie gotowy dodajemy sos grzybowy, odrobinę curry i kardamonu, sól oraz pieprz.


Na koniec dodajemy usmażone pieczarki oraz kurczaka. Mieszamy wszystko razem, po czym doprawiamy sosem sojowym, czosnkiem, pieprzem, vegetą lub innymi przyprawami do smaku.

 Podajemy posypane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, smacznego ;) 





Ostatnie kuszenie
Zielnik Kuchenny 2013

3 komentarze :

  1. Bardzo ciekawy przepis indyk+pieczarki+ryż czyli to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne połączenie! świetnie sprawdzi się na szybki obiad :)
    zapraszam na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html

    OdpowiedzUsuń
  3. O to coś dla mnie ! Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly