środa, 3 kwietnia 2013

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka pyszna, kolorowa i bardzo łatwa do zrobienia, do tego cieszyła się u mnie dużym powodzeniem na wielkanocnym stole, polecam ;) 

Składniki (na dużą miskę):

Ryż basmati (1,5 torebki)
Kukurydza ( 1 puszka)
Marynowana papryka czerwona ( około 10 kawałków) - ewentualnie 1 świeża
Papryka zielona ( 0,5 papryki)
Cebula ( 2 duże)
Tuńczyk ( 3 średnie puszki)
sól, pieprz

Sos:
Majonez light (3 łyżki)
Jogurt naturalny 0% (6 łyżek)
Musztarda sarepska (około 2 łyżeczki)
sól, pieprz 

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy i wystudzony wrzucamy do miski. Dodajemy  pokrojoną paprykę i cebulę oraz odcedzonego tuńczyka oraz kukurydzę. 
W oddzielnej miseczce mieszamy składniki na sos. 
Sałatkę mieszamy z sosem i doprawiamy według uznania solą i pieprzem. 

Smacznego ;) 



4 komentarze :

  1. uwielbiam takie maziowate sałateczki ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ile porcji jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. caaała duża miska ;) Myślę, że około 8 -10 talerzyków spokojnie ;)

      Usuń
  3. Robię bardzo podobną i jest pyszna :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly