poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Chipsy z cukinii



Ostatnie chipsy jabłkowe (przepis TUTAJ) cieszyły się dość dużym powodzeniem, tak więc wczoraj wzięłam się za pieczenie cukinii. „Przy okazji” i „zupełnie przypadkiem” postało kilka innych przepisów, które zobaczcie wkrótce ;)

Chipsy z cukinii. Idealne jako zdrowa i mega dietetyczna przekąska - 
 (100 g cukinii = zaledwie 14 kcal)! 
W przepisie jedynie z dodatkiem gruboziarnistej soli, ale możecie również użyć swoich ulubionych przypraw i ziół.


Składniki (ilość według zapotrzebowania)
Ja zrobiłam z:

Cukinia (1, średniego rozmiaru)
Oliwa (1 łyżka) - można pominąć
Sól gruboziarnista

Rozgrzewamy piekarnik do 100*C.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Cukinię kroimy w cienkie, najlepiej 2 milimetrowe plasterki (najłatwiej na mandolinie kuchennej).
Plasterki cukinii rozkładamy na ręczniku papierowym, po czym rozkładamy na nie drugą warstwę ręcznika. Przyciskamy każdy plasterek. Dzięki temu wyciśniemy nadmiar wody, a pieczenie będzie odrobinę krótsze.

Cukinie układamy na blasze do pieczenia. Równo i ściśle obok siebie, upewniając się, że na siebie nie nachodzą.
Do małej miseczki lub kubeczka wlewamy odrobinę oliwy. Rozsmarowujemy ją pędzelkiem na każdy plasterek. Cukinię posypujemy solą (lub innymi przyprawami).

Chipsy pieczemy około 2 godzin, do czasu aż zaczną brązowieć, być chrupiące i lekko ostre. W połowie pieczenia plasterki odwracamy na drugą stronę. Po wyłączeniu piekarnika, możemy je jeszcze w nim zostawić na około 30 min, pilnując aby się nie spaliły.

Po dokładnym wystygnięciu najlepiej jest je przechowywać do 3 dni w szczelnym zamknięciu.

Smacznego ;)



Akcja Kolacja
Fast Good!
Przywołujemy wiosnę!!!

11 komentarzy :

  1. Super! Nie ma to jak zdrowe chrupanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Odpalamy filmik i zajadamy bez wyrzutów sumienia !

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o banner Lunch w pracy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, a cukinię uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chipsy to grzech, ale takie to dobry uczynek dla samej siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis , od dłuższego czasu poszukujemy zamiennika chipsów , to jest jedna z tych rzeczy za którymi niestety bardzo tęsknimy :) Ten przepis na bank wypróbuje , jutro lecę po cukinię do sklepu :) Jeżeli smakuje podobnie jak cukinia z grilla (moja ulubiona) to na pewno będzie super uczta. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly