środa, 3 grudnia 2014

Sernikobrownie


Pyszne i proste ciasto łączące wypiek czekoladowy z sernikiem. Nie trudne w wykonaniu i wyjątkowo smaczne. Obie warstwy mają aromatyczne i intensywne smaki – czekolady i wanilii, a razem tworzą spójną całość. Jest to moje połączenie ulubionego, bardzo prostego ciasta czekoladowego i masy serowej z dodatkiem budyniu.
 Jest wilgotne i bardzo podzielne, a najlepiej smakuje schłodzone, polecam.
Z pomocą przyjaciół cała blaszka poszła na raz!



Składniki – blaszka 24 x 37 
Ciasto czekoladowe:
1,75 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru 
½ szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
¾ szklanka kawy - rozpuszczalnej lub parzonej
1 szklanka maślanki
½ szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Masa serowa:
700 g twarogu sernikowego (zastąpiłam część  serkiem waniliowym homogenizowanym)
2 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
opakowanie dużego budyniu waniliowego + mleko 



Piekarnik nagrzewamy do 175*C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. 

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy po kolei mokre składniki, a na końcu dokładnie miksujemy kilka minut – zaczynając od wolnych obrotów, do coraz szybszych.
Odstawiamy na bok. 

Z  połowy opakowania budyniu, połowy ilości mleka podanej na opakowaniu i 2 łyżek cukru przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy do temperatury letniej/pokojowej.
 Twaróg ucieramy z cukrem, jajkiem i pozostałym proszkiem budyniowym. Stopniowo dodajemy ugotowany budyń i miksujemy na jednolitą masę.
 Na blaszkę wyłożoną papierem wylewamy obie masy – możemy to robić na przemian począwszy od czekoladowej na spodzie, możemy wylać całą masę serową na czekoladową lub robić serowe łatki przykrywając je kolejną czekoladową warstwą, całość możemy również wymieszać widelcem – wszystko zależy od Was. 
Pieczemy w 175*C przez około 1,5h. Studzimy na kratce.






Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester Świąteczne słodkości!

5 komentarzy :

Printfriendly