wtorek, 23 września 2014

Proste ciasto z żurawiną


Proste ciasto z żurawiną do filiżanki herbaty na długie, chłodne wieczory. Korzystajcie z zapasów innych mrożonych owoców z grupy jagód lub dodajcie owoce kandyzowane czy orzechy. Ciasto samo w  sobie jest bardzo proste, gęste i wilgotne, z samych podstawowych składników. Ma w sobie jednak coś niezwykłego, dzięki czemu możecie je podarować bliskim jako słodki upominek. 

Mrożone owoce uprzednio rozmrażamy na ręczniku papierowym i lekko suszymy pozbywając się nadmiaru wody. Jeśli korzystamy z jagód warto dodać kolejną łyżkę mąki lub skrobi ziemniaczanej– owoce nie spadną na dół ciasta i będą mniej więcej równomiernie rozmieszczone w całym cieście.




Składniki:
4 łyżki masła, stopione
240 g mąki
200 g brązowego cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
¾ szklanki mleka
350 g żurawiny 



Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia.  


Jajko ucieramy z cukrem, stopionym masłem i mlekiem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.

Żurawinę myjemy i osuszamy na sitku. Następnie delikatnie oprószamy 1 łyżką mąki.


Żurawinę dodajemy do ciasta, bardzo dokładnie i powoli łączymy z masą. 

Wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 60 – do 75 minut, do suchego patyczka.  Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. 





Szkolne śniadania Różowe wrześniowe śniadanie Ciacho na widelcu

4 komentarze :

  1. Prezentuje się przepysznie! Muszę koniecznie wypróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Chętnie bym zjadła kawałeczek ;)
    Zapraszam też do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. REWELACJA! Mam tylko pytanie techniczne - nie dodawać proszku do pieczenia lub sody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że jest to zupełnie zależne od Ciebie. Ja nie dodawałam, ale myślę, że to by nie przeszkadzało. 1 łyżeczka proszku może jedynie pomóc ;)

      Usuń

Printfriendly