niedziela, 6 lipca 2014

Sernik Nowojorski - New York Cheesecake


Jeden z najbardziej znanych i lubianych serników na całym świecie – Sernik Nowojorski.

New York cheesecake to bogactwo smaku  o kremowej i gęstej, wręcz aksamitnej konsystencji.
Jest długo schładzany, najczęściej całą noc i jest zwykle podawany bez zbędnych dodatków – byśmy mogli delektować się jego delikatnym, subtelnym smakiem i lekko cytrynowym aromat. 
Uwierzcie, że można się w nim zakochać, nawet jeśli sernik nie jest waszym ulubionym wypiekiem.



Składniki – tortownica 20 cm Spód
150 g kruchych ciastek
70 g masła
Masa serowa

650 g serka kremowego Philadelphia (w temperaturze pokojowej)
200 ml śmietany kremówki
2 jajka
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego 
sok i skórka otarta z ½ cytryny
szczypta soli



Piekarnik nagrzewamy do 160*C
Całą formę wykładamy papierem do pieczenia.
 Z zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową.


Ciasteczka mielimy na pył w robocie kuchennym i mieszamy z roztopionym masłem. Masą wykładamy dno formy i wyrównujemy przyciskając zewnętrzną stroną łyżki, palcami lub kubkiem. 
Wkładamy do lodówki na 20-30 minut.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodając cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy serek i powoli mieszamy. Dodajemy jajka, szczyptę soli oraz cytrynę i lekko, przy najniższej mocy miksera łączymy składniki. 
Masę serową wlewamy do formy, którą stawiamy w większe formie lub blasze z piekarnika. 
Do większej formy wlewamy wrzącą wodę, najlepiej do połowy wysokości mniejszej formy. 

Pieczemy  70-75 minut, sprawdzając konsystencję środka patyczkiem.
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Następnie umieszczamy je w na co najmniej  8 godzin.



Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

7 komentarzy :

Printfriendly