wtorek, 22 lipca 2014

Pancakes na kefirze


Szybki i łatwy przepis na bardzo smaczne placuszki z dodatkiem kefiru. Są lekkie i bardzo sprężyste, z pewnością będą świetnym elementem każdego poranka.  
Możemy je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, na słodko i słono. Smakują wyśmienicie z owocami, dżemem, słodkimi sosami czy jogurtem, a na słono z serkiem oraz łososiem i koperkiem.


Składniki – 2 porcje
300 ml kefiru
250 g mąki np. pszennej lub pełnoziarnistej
2 jajka
½ łyżeczki soli
3 łyżki cukru/słodzik - pomijamy w wersji słonej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki  masła 



W misce roztrzepujemy w kefirze jajka. Dodajemy sól i cukier. 

Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia . Całość dokładnie mieszamy i łączymy składniki, by ciasto było jednolite i bez grudek. Możemy to zrobić przy pomocy miksera. Jednocześnie nie mieszamy zbyt długo by placki nie rozpadały się przy smażeniu. Ciasto powinno być na tyle gęste aby można je było nakładać łyżką i się nie lało. 

Dobrą, najlepiej teflonową patelnię rozgrzewamy i rozpuszczamy kawałek masła. Przecieramy ręcznikiem kuchennym zbierając jego nadmiar. Papierem przecieramy patelnie pomiędzy smażeniem, w razie konieczności dodając odrobinę tłuszczu. Na patelnię nakładamy po łyżce ciasta. Placki przewracamy na drugą stronę po pojawieniu się na powierzchni pęcherzyków powietrza. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. 















Płaski brzuch- posiłki dietetyczneLato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

13 komentarzy :

  1. Najsmaczniejsze są na maślance :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie próbowałam, ale z pewnością się skuszę;)

      Usuń
  2. Wszystkie skladniki mam, jutro zrobie, bo moja córcia uwielbia placuszki na śniadanie. Dzieki za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakować, pozdrawiam ;)

      Usuń
  3. Ależ apetyczne zdjęcie! Mam ochotę zjeść monitor. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale puszyste! Zjadłabym z miłą chęcią, najlepiej z borówkami i syropem klonowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają, nabrałem ochoty więc jutro na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają obłędnie :) Przecudne, bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny przepis :) Masło rozpuściłam i dodałam do masy, a potem smażyłam na suchej patelni - mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly